Европейската комисия предлага "таван" на цените на газа в ЕС, като ограничението да се налага при наличието на две условия, обяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след заседанието на комисията.

Предвижда се мярката да бъде задействана, ако цената на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро за мегаватчас (MWh), като в същото време цените по индекса TTF са с 58 евро по-високи от референтните цени на втечнения газ в глобален мащаб, за 10 последователни търговски дни в рамките на две седмици.

Предлаганата стойност на "тавана" е доста висока - към 3000 евро за 1000 куб. м газ, т.е. над два пъти повече от цената за последните дни. Но пък от друга страна, е под максимума, който за кратко беше около 3800 евро за 1000 куб. м газ. Всъщност и настоящите цени на газа на борсите в Европа са в пъти по-високи от тези преди 1-2 години.

Имаше идея за "таван" на цената на газа в Европа и преди седмици, но тогава не се стигне до предлагане на конкретни цифри за максималната цена.

Сега еврокомисар Симсон обясни, задействането на процедурата за "таван" на цената ще става автоматично, без да са необходими допълнителни процедури. Тогава Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори веднага ще трябва да публикува предупреждение за пазарна корекция в официалния вестник на ЕС и да информира Комисията, Европейският орган за сигурността на пазарите и Европейската централна банка.

На следващия ден корекционният механизъм трябва да влезе в сила и поръчки по този индекс над тази цена не трябва да се приемат. В предложението са заложени предпазни клаузи, които да гарантират сигурността на доставките на газ и пазара.

Ако ценовият "таван" бъде въведен, Брюксел ще изиска страните членки на ЕС да уведомят Комисията за усилията си да предотвратят увеличаването на потреблението на енергия.

Механизмът може да бъде задействан от 1-ви януари догодина и да е в сила една година. Възможно е да бъде прието удължение след преглед до ноември 2023 година.

За да бъде прието предложението за "таван" на цените на газа, е необходимо то да получи квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС. Утре предложението ще се дискутира на заседанието на енергийните министри в Брюксел.

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

Потреблението на втечнен газ в ЕС тази година ще се покачи с близо 60%