Без внос на хора отвън икономиката на България няма как да продължи да расте с положителен темп. На това мнение е Надя Василева, която е представител на консултантската компания ManpowerGroup. Тя обръща внимание на това, че бизнесът у нас е изправен пред сериозни затруднения с намирането на работници.

"Доста от тях дори премислят своите планове за по-нататъшно развитие, връщат поръчки и не изпълняват определени договори именно заради липсата на подходящи кадри. Това се вижда и в строителството, и в производството, и в ИТ сферата", посочва Василева в интервю пред BloombergTV България.

"Има внос на персонал от Украйна и Виетнам, но е много малък. Би трябвало да бъде доста повече. Надявам се скоро да има някаква яснота какво точно е необходимо на икономиката в България по сектори и по фирми. Така ще знаем ясно колко, какви хора, от къде, с какви качества и умения ще трябва да бъдат целенасочено внесени", допълва още тя.

Експертът призовава за спешно предприемане на мерки за привличане на работна ръка от чужбина, както за ниските, така и за по-високите позиции в компаниите.

"Другото решение, което имаме, е единствено роботизацията и влизането й с пълна пара, което за съжаление не се вижда много на пазара в България", казва още Надя Василева.

По нейните думи най-активни са работодателите в сферата на производството, земеделието, търговията, финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите.

На този етап строителството е най-засегнато от недостига на хора, като особено там е отчетено връщане на поръчки заради този проблем.