Най-големият суверенен фонд в света, който през миналата година мина границата от 1 трилион долара активи, е успял да спечели 20 милиарда долара през последното тримесечие, благодарение на вложенията си в петрол и природен газ.

В дългосрочен план обаче той може да понесе тежки загуби заради търговската война.

Успехът на норвежкия фонд (GPFG) през последните месеци се дължи основно на ръста на американските пазари, стимулиран от орязването на данъците.

Въпреки това както много други глобални инвеститори и неговото ръководство предупреждава за опасните последици, които може да има протекционистичната политика на президента Доналд Тръмп в бъдеще.

"Перспективата за нарастване на ограниченията за търговията е нещо, което е на дневен ред за всички. Би било коректно да кажем, че вдигането на митата или дори търговска война не биха били от полза на фонда като дългосрочен глобален инвеститор", коментира главният изпълнителен директор на GPFG Тронд Гранде.

"През втората половина на годината има вероятност за нарастване на търговските бариери, както и за по-слаб растеж в Европа, Китай и на развиващите се пазари", посочват от фонда в свой анализ, цитиран от Bloomberg.

Експертите допълват още, че политическата несигурност в Италия са дали негативно отражение върху финансовите пазари на Стария континент.