Китайската икономика продължава да се възстановява. Промишленото производство през ноември се е увеличило със 7% спрямо същия месец на предходната година, показват статистическите данни на страната. Търговията на дребно пък е нараснала с 5 на сто.

"Китай е едно от малкото големи народни стопанства в света, които ще отбележат прираст през тази година", казва говорителят на Китайската статистическа служба. Икономистите очакват, че БВП на Китай през тази година ще се увеличи с 2%. За сравнение: в еврозоната през тази година се очаква минус от близо 8%. Германският БВП ще спадне с около 5%, а този на САЩ - с 4 на сто.

Фактът, че през същия период китайската икономика излиза на плюс, означава, че китайският дял в световната икономика в момента се разширява още по-бързо, отколкото се очакваше преди пандемията.

Силен износ

Сегашният успех на Китай се дължи и на експортния бум. През ноември китайските фирми са успели да увеличат своя износ с впечатляващите 21,1% спрямо предходната година. Те извличат в момента големи ползи от огромното световно търсене на защитно облекло срещу коронавирус и на предпазни маски. А поради това, че в момента много повече хора в цял свят работят от вкъщи, търсенето на китайски лаптопи и друга комуникационна техника се увеличи допълнително. Тази тенденция едва ли ще се промени много скоро. Допълнителен тласък даде и традиционно по-силното пазаруване по Коледа в Европа и САЩ.

"Китайските фирми заместват износители от други държави, които в момента отпадат от пазара поради обширния локдаун в света", казва Алисия Гарсия-Ереро, главна икономистка на френската инвестиционна банка Natixis в Хонконг. С други думи, китайските фирми увеличават пазарните си дялове, а това им разкрива допълнителни шансове.

Китайският експорт в момента преживява толкова силен бум, че спедиторите едва успяват да превозят по море стоките към останалия свят. В големите китайски пристанища като Шанхай, Гуанджоу и Тяндзин се трупат все повече контейнери.

За да не разгневи Китай: Германия ще позволи на Huawei да участва в 5G мрежите в страната

За да не разгневи Китай: Германия ще позволи на Huawei да участва в 5G мрежите в страната

Поднебесната империя е най-важният търговски партньор на най-голямата европейска икономика

Враждебност към страната, откъдето тръгна заразата

Фактът, че тъкмо страната, от която тръгна коронавирусът, сега се развива толкова мощно в икономическо отношение, има и политически последици. Икономистката Гарсия-Ереро говори за истинска враждебност спрямо Китай. В целия свят много по-ясно били осъзнати предизвикателства, свързани с тази страна.

Други икономисти обръщат внимание на факта, че китайската икономика в момента се развива толкова добре, само защото държавата налива огромни пари. От началото на пандемията досега комунистическото ръководство на страната е инвестирало много милиарди евро в строежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални паркове. Одобрено е и изграждането на нови електроцентрали на въглища, напук на всички обещания за мерки в защита на климата.

Нездравословен растеж

"Инвестициите дърпат китайския БВП нагоре, но този растеж не е здравословен", казва професорът по икономика от Пекинския университет Майкъл Петис. Той твърди, че пандемията тежко е увредила "здравите" клонове на китайската икономика. Вътрешното потребление и инвестиции са намалели. За да поддържа висок икономическия ръст, държавното ръководство налива пари в "нездравите" браншове на икономиката - т.е. в публичния сектор.

Това, че държавата налива взети на кредит пари, за да съживи конюнктурата, явно няма да реши основните проблеми на китайската икономика. Вътрешното потребление не се развива добре, а китайските фирми все още имат сериозни проблеми с производителността, както и с устойчивостта на продуктите.

Субсидирани от Пекин, китайските компании "измъкнаха" €2 млрд. от европейските данъкоплатци

Субсидирани от Пекин, китайските компании "измъкнаха" €2 млрд. от европейските данъкоплатци

Гигантите от Изтока печелят публични поръчки в Европейския съюз заради помощта от правителството. И това заплашва бъдещето на европейските компании