Ядрената енергия остава във възходящ тренд в световен мащаб. Неотдавна дори стана ясно, че Япония обмисля удължаване на своя 60-годишен лимит за експлоатация на инсталации и смята да представи законодателство по въпроса още през следващата година, според U.S. News и Nikkei.

Засега разпоредбите, въведени в отговор на катастрофата във Фукушима, гласят, че реакторите "могат да работят 40 години, последвано от 20-годишно удължаване, ако бъдат одобрени от регулаторите". Към момента четири от 33-те реактора в страната са одобрени за срок до 60 години.

Тази седмица атомна централа в Сендай, управлявана от Kyushu Electric Power Co Inc., подаде молба за удължаване на експлоатацията. Kansai Electric Power и Japan Atomic Power Company също искат подобно удължаване на срока на работата им.

Япония не е имунизирана срещу енергийната криза, която обгръща целия свят тази година. В страна също има проблеми с доставките и с нарастващите цени.

В Германия решението за това дали да работят ядрените съоръжения е заложено сериозно в дневния ред. Страната, която планираше да затвори своите 3 оставащи ядрени централи в края на годината, преди да дойде енергийната криза, вече започва да размисля. Сега има решение да удължат живота на 2 от съоръженията.

Ядрената енергия е толкова горещ въпрос в страната, че "публичният дискурс за удължаване на реакторите, дори за няколко месеца, е много по-противоречив от рестарта на силно замърсяващите въглищни централи", казва Politico.

Във Финландия заработи централа, която трябва да стане най-мощният ядрен реактор в Европа

Във Финландия заработи централа, която трябва да стане най-мощният ядрен реактор в Европа

Той стартира работа с 12 години закъснение

Междувременно наскоро заработи най-новият ядрен реактор в Европа - централата Olkiluoto 3 (OL3). Това би трябвало да облекчи напрежението върху електрическата мрежа на Финландия. Страната е зависима от внос и през зимата внася от съседните страни, както и от Русия, преди доставките за страната да спрат.

Съоръжението стана най-мощният ядрен реактор за производство на електроенергия във Финландия по капацитет.

И все пак някои страни продължава да поддържат политиката си за затваряне на ядрени мощности, въпреки, че са в тежка енергийна ситуация.

Наскоро Белгия спря ядрен реактор Doel 3, въпреки че страната се страхува от спиране на тока тази зима. Това е един от четирите реактора в Doel близо до пристанището на Антверпен и е първият ядрен реактор, който е спрян в плана на Белгия за пълно спиране на ядрената енергия.

Планът на страната се движи без промяна, въпреки че хиляди белгийци излязоха по улиците на протест срещу растящите цени на тока и високите разходи за живот. В скорошно проучване на белгийските медии 64% от белгийците се тревожат, че може да не са в състояние да плащат сметките си за енергия.

Междувременно паниката расте и след като белгийският производител на неръждаема стомана Aperam беше принуден да спре производството, заради високите цени на енергията.