Европейският съюз в настоя за отваряне на вътрешните граници и възобновяване на пътуванията, въпреки че перспективите за възраждане на туризма преди летния сезон не са много обнадеждаващи, поради редица причини - една от които е обществените страхове за здравето и безопасността на гражданите.

Туристическият сектор, който обикновено представлява около една десета от икономиката на блока. ЕС настоя за връщане към "неограниченото свободно движение", макар и с мерки за безопасност, като маски за лице в самолетите, пише Reuters.

"Нашите мисли се насочват към лятото и към местата, които обичаме да пътуваме", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрет Вестагер. "Това означава да предприемаме постепенни и внимателни стъпки, за да помогнем за рестартиране на пътуванията."

Туристическата индустрия подкрепи препоръките като първа стъпка за спасяване на бизнеса им, но предложенията на Комисията не са обвързващи за 27-те членове на ЕС. Освен това Комисията препоръча външните граници на Европа да останат затворени за повечето поне до средата на юни.

Страните, в които бяха едни най-сериозните огнища в света, изглежда не бързат да пускат голям брой посетители. Според източници на Reuters Испания планира да остави границите си затворени за повечето пътници от чужбина до юли.

Съгласно предложенията на Комисията, авиокомпаниите и летищата ще задължават пътниците да носят маски. Едва ли ще има изискване средните седалки в самолетите да са празни, мярка, за която някои авиолинии казват, че ще направи полетите невъзможен.

Брюксел настоява ваучерите за анулирани полети или почивки да са валидни поне една година, така че хората да ги приемат, вместо да искат възстановяване на суми от авиокомпаниите и туристическите фирми.

Европейските правителства имат собствените планове за премахване на блокирането с различни темпове, в зависимост от обстоятелствата в съответната държава, а някои насърчават вътрешния туризъм.

Австрия и Германия например планират да отворят изцяло границите си една за друга на 15 юни. Това ще помогне особено на туристическата индустрия на Австрия, която разчита в голяма степен на германските посетители.

Швейцария планира напълно да отвори границите на всички съседи, с изключение на Италия, на 15 юни, при условие че обстоятелствата позволяват.

Италия обаче предупреди, че граничните пактове между отделни държави от ЕС, като заяви, че подобни сделки могат да унищожат единния пазар. "Няма да приемаме двустранни споразумения в рамките на Европейския съюз, които биха могли да създадат привилегировани туристически канали", заяви премиерът Джузепе Конте в Рим. "Това ще ни остави извън Европейския съюз и ние никога няма да позволим това."

Някои от най-големите туристически дестинации са в най-силно засегнатите страни като Италия, Испания и Франция, които се отварят по-бавно.

Някои страни планират да наложат двуседмични карантинни периоди за пътуващите, пристигащи от чужбина - включително Великобритания, която е напуснала ЕС, но спазва правилата за търговия и пътуване до края на годината, докато договаря бъдещите си отношения с блока.

Недоволство

Германските туристически агенти протестираха в сряда, за да поискат повече държавна подкрепа за индустрията. В сектора, в Европа, има над 6 милиона работни места в риск.

Туристическа група TUI съобщи, че ще съкрати 8 000 работни места и ще съкрати 30% от разходите, дори когато се подготвя за рестарт през юли към европейския туризъм.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че целта е да се премахне отново граничният контрол от 15 юни в Шенгенското пространство, но също така предупреди хората да не се втурват прекалено бързо към нормалното ежедневие и по този начин да застрашат предварителното подобряване на здравната ситуация.