Европейският съюз не вижда необходимост от удължаване на споразумението за транспортиране на руски природен газ до Европа през Украйна, заяви днес ръководителят на енергийната политика на ЕС Кадри Симсон, съобщи Reuters. Договорът изтича в края на 2024 г., но за евентуалното му удължаване преговорите би трябвало да започнат сега.

Комисарят по енергетиката посочва, че според анализа на ЕС, страните, получаващи газ по газопровода през Украйна - Австрия, Италия и Словакия - ще могат да намерят алтернативни доставки.

"Нямаме интерес да удължаваме тристранното споразумение за транзит на газ с Русия, което изтича в края на тази година. Въз основа на нашите предварителни анализи, има алтернативни решения за доставки за тези страни, които все още получават малки обеми газ по украинския маршрут", казва Симсон на заседание на енергийната комисия на Европейския парламент.

Сега Европа получава около 12 млрд. куб. метра газ годишно по газопровода през Украйна, по данни на S&P Global Commodity Insights, което е само около 10% от доставките преди военната инвазия в Украйна.

Според изтичащото 5-годишното споразумение между Москва и Киев за транзитен пренос на газ, Русия доставя газ за Европа през Украйна и плаща на своята съседка за използването на нейната тръбопроводна мрежа.

Наскоро Украйна съобщи, че няма да преговаря с Русия за удължаване на посочения договор за транзит, а представител на Кремъл посочи в тази връзка, че Русия ще намери алтернативни маршрути за износ на газ, ако договорът с Украйна не бъде удължен.

Анализатори прогнозираха, че прекратяването на транзитното споразумение за пренос на руски газ през Украйна може да доведе до леко покачване на цените на синьото гориво за Европа, но няма да наруши цялостната енергийна сигурност на ЕС.

Страните от ЕС вече са инвестирали сериозно в съоръжения за втечнен природен газ (LNG) и възобновяема енергия, за да заменят доставките от Москва. Освен това през последната година намаля като цяло и търсенето на газ от Европа, отчасти заради забавянето на промишлената активност.

Испания увелечи вноса на втечнен газ от Русия

Страната от ЕС купуваща най-много втечнен газ от Русия, увеличи вноса му

Страната има дългосрочен договор за доставки