Европейският съюз (ЕС) ще инвестира милиарди евро в производството на микрочипове, за да намали зависимостта на ЕС от Китай и САЩ. Само в Германия ЕС възнамерява да финансира 31 проекта. Това съобщи германското издание Der Spiegel, позовавайки се на Министерство на икономиката и опазването на климата на страната.

Според тази информация, в рамките на европейския проект IPCEI, на Германия ще бъдат осигурени средства в размер на 8,1 милиарда евро. Освен това, се предвижда частни компании да инвестират още до 13,7 млрд. евро, с което общата инвестиция за производство на микрочипове в Германия се очаква да достигне грандиозните около 21,8 млрд. евро.

Срив на нетната печалба на най-големия производител на чипове в Китай SMIC

Срив на нетната печалба на най-големия производител на чипове в Китай

Поради санкциите на САЩ, компанията изостава технологично

"По този начин можем да увеличим устойчивостта на цяла Европа в тази важна област (производство на полупроводници)", ​​коментира посоченото решение германският министър на икономиката Роберт Хабек. Освен крупни компании, в проекта в Германия ще участват и малки и средни предприятия и дори стартиращи фирми.

Проектите варират от производство на материали и проектиране на микрочипове, до създаване на нови продукти и приложения.

Япония подкрепя с милиарди долари производството на най-високотехнологичните чипове

Япония подкрепя с милиарди долари производството на най-високотехнологичните чипове

Очаква се новото производство да стартира след 2 години

Сред компаниите които ще получат финансиране от ЕС, както пише Der Spiegel, са Infineon и Bosch. Финансиране (субсидиране) на производството си обаче няма да получи компанията Nexperia, която е поделение на китайския производител на електроника Wingtech. Именно това че е китайска, според изданието, е причината тази компания да не бъде включена в програмата за финансиране.

Освен Германия, в проекта IPCEI участват още 13 страни от ЕС, сред които: Австрия, Испания, Нидерландия и Франция.

Германската икономика навлезе в рецесия

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Две поредни тримесечия БВП на страната се свива, макар и слабо