Най-големият производител на чипове в Китай - Semiconductor Manufacturing International (SMIC) - отчете първи спад на приходите за тримесечие (януари-март 2023 г.)от три години насам, пише CNBC.Експерти обясняват това с излишъка на чипове на световния пазар и пониженото им търсене, съчетано с въздействието на санкциите от страна на САЩ.

Приходите на SMIC за първото тримесечие на годината са 1,46 милиарда долара, което е спад от 20,6% спрямо миналата година. Предният път, когато компанията регистрира спад при продажбите си, беше за третото тримесечие на 2019 година.

Нетната печалба на SMIC за първото тримесечие на 2023 г. пък се срина почти наполовина на годишна база (с 48%), до 231,1 милиона долара.

Компанията SMIC се смята за основната надежда на китайската полупроводникова индустрия. Според експерти, това е единствената компания в страната, която може да се конкурира с тайванската TSMC и южнокорейската Samsung.

Обаче технологиите на SMIC все още изостават с години от най-напредналите компании в света в сектора. През 2020 г. SMIC беше включена в "черния списък" на САЩ, което лиши компанията от достъп до основни "инструменти" за производство на най-високотехнологичните полупроводници. Допълнителен "удар" й нанесе и въвеждането през миналата година от САЩ на мащабни ограничения - Министерството на търговията на САЩ забрани доставките за Китай на американско оборудване и технологии за създаване на микрочипове.

Рекордни приходи на водещия производител на чипове в Китай, въпреки санкциите на САЩ

Рекордни приходи на водещия производител на чипове в Китай, въпреки санкциите на САЩ

SMIC отбелязва и ръст на печалбите с 39%