Най-големият производител на чипове в Китай - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), отчита рекордни приходи и скок на печалбите на фона на глобалния недостиг на полупроводници и силното търсене, предават световните агенции.

Според годишния финансов отчет на компанията, продажбите за календарна 2021 година са се увеличили с 39%, достигайки $5,4 милиарда.

Доброто представяне на китайския проиводите идва въпреки, че компанията беше засегната от санкции от страна на САЩ. Причината за тях е "оказване на голям натиск върху развитието на напредналите технологии".

SMIC дебютира на фондовия пазар с 245% ръст на акциите си

С 254% поскъпнаха акциите на един от най-големите производители на чипове при дебюта му на борсата

Компанията успя да набере капитал от 6,63 милиарда долара

"Глобалният недостиг на чипове и силното търсене на местно и международно производство доведоха компанията ни до рядка възможност за успех, въпреки наложените ни ограничения, котио поставят много пречки пред развитието ни", пишат SMIC в изявление.

Китайският производител на чипове е конкурент на тайванския TSMC и южнокорейския Samsung. Според експерти обаче, технологията на китайската компания изостава с няколко поколения.

Двете най-големи икономики в света САЩ и Китай се надпреварват в доминацията над ключови технологии, включително чиповете. Към момета обаче Китай изостава значително от своя американски съперник.

Правителствата по целия свят полагат усилия да увеличат производството на чипове, след като глобалният недостиг на компоненти засегна автомобилната и електронната индустрия.

САЩ предупреждават, че може да забранят износа на чипове за Русия

САЩ предупреждават, че може да забранят износа на чипове за Русия

Белият дом предупреди американските производители на чипове, че може да ограничат износа, ако напрежението между Москва и Киев ескалира