Компанията SMIC, която е най-големият китайски производител на чипове, отчете 245% ръст на акциите си по време на дебюта си на фондовия пазар.

Дружеството пусна над 1,685 милиарда книжа на борсата в Шанхай на първоначална цена от 27,46 юана, като успя да набере 46,28 милиарда юана или 6,63 милиарда долара, пише CNBC.

Продажбата на акциите е най-голямата в Китай от десетилетие насам след първичното публично предлагане (IPO) на Agricultural Bank of China, оценявано на 22 милиарда долара, показват данни на Dealogic.

Книжата на SMIC се търгуваха за 95 юана при отварянето на борсата, което беше 245% ръст в сравнение с първоначално обявената стойност.

Водещият производител на чипове в Китай прави най-голямата продажба на акции за 2020 г.

Водещият производител на чипове в Китай прави най-голямата продажба на акции за 2020 г.

Пекин иска компанията да може да се пребори с лидера TSMC

Компанията е важен играч в амбициозния план на Китай да стимулира вътрешното производство на чипове. Самата SMIC се занимава с направата на такива, които са по дизайн и поръчка на други компании, а тя е изпълнител.

Китайското дружество е пряк конкурент на тайванската TSMC и на корейската Samsung Electronics, но все още изостава значително по обем на производството зад тях.

Привлеченият капитал от IPO-то вероятно ще бъде използван за нови инвестиции в технологии, които да помогнат на SMIC да се превърне в по-сериозен конкурент на двете компании.

Най-големият китайски производител на чипове търси почти $3 милиарда от борсата

Най-големият китайски производител на чипове търси почти $3 милиарда от борсата

С това той ще се опита да увеличи производството, предвид влошаващата се търговска война със САЩ