Водещият производител на чипове в Китай се подготвя да продаде акции за $6,55 млрд. Ходът идва в момент, в който Пекин иска да засили възможностите си сама да произвежда важните компоненти заради напрежението със САЩ, пише The Wall Street Journal.

Предлагането на акции на Semiconductor Manufacturing International Corp. в Шанхай е много по-голямо от очакваното и ще бъде най-голямото през тази година, според Refinitiv.

SMIC, която е листната в Хонконг, ще продаде 1,69 млрд. нови акции при цена от 27,46 юана ($3,89), според официални документи. Така SMIC ще получи $6,55 млрд., с които да увеличи своята конкурентоспособност срещу най-големия производител на чипове по поръчка в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Има възможност предложението да бъде увеличено с 15%, ако бъдат изпълнение някои условия, което ще направи продажбата на стойност близо $7,5 млрд. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на нов завод и съоръжение за развойна дейност.

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

Сравнение в основните области

В продължение на годините Китай иска да увеличи способността си за произвежда модерни чипове, които са жизненоважни компоненти за телефони, лаптопи и други устройства. Усилието става все по-важно, след като САЩ издадоха забрана на производителите на чипове, които използват американска технология, да продават на Huawei без лиценз. Досега китайската компания поръчваше компонентите от TSMC.

От началото на годината акциите на SMIC поскъпнаха тройно, като пазарната ѝ капитализация вече възлиза на $31,7 млрд. Инвеститорите заложиха, че компанията ще спечели от санкциите и желанието на Пекин да развие индустрията. Само в понеделник акциите поскъпнаха с 12,8%.

Голяма част от новите акции ще бъдат предложени на стратегически инвеститори, като държавния China Integrated Circuit Industry Investment Fund.

Huawei губи и Великобритания

Huawei губи и Великобритания

Лондон ще изключи китайската компания от 5G мрежите, пишат местните медии