Китай пристъпи към осъществавянето на целта си за по-кратка работна седмица. Властите в Пекин планират хората в страната да се трудят не 5, а 4 дни и половина. Идеята е тази политика да стимулира вътрешното търсене и харченето на повече средства в извън работно време.

Първият град, където ще бъде въведена по-кратката работна седмица, е Чонгянг. Реформата ще засегне 30-милионното население на общината. Хъбей и Дзянси също планират да последват примера на Чонгянг в скоро време.

Идеята за по-малкото часове работа седмично е част от национален план на Пекин за повишаване на потреблението във втората по големина икономика в света. Властите в страната се надяват, че като дадат повече свободно време на хората, те ще харчат повече пари и така ще подпомогнат растежа.

Според иконографика на Световния икономически форум една от нишите, която може да бъде сериозно развита в Китай, е тази на забавленията. Данните показват, че населението в Поднебесната империя харчи най-много за дрехи и храна, както и за стоки за дома.

Снимка 212543

Източник: Agenda.weforum.org