Икономиката на Еврозоната е нараснала с най-бързия си темп за последните 6 години през първото тримесечие на 2017 година.

Анализ на фирмата IHS Markit на база на последните резултати за индекса на поръчките на мениджърите по доставките (PMI) за 19-те членки на зоната. Това е един от най-водещите показатели, отразяващ нагласите на бизнеса за състоянието на икономиката.

Според изчисленията на Markit през март индексът е постигнал равнище от 56,4 пункта, като всеки резултат над 50 пункта показва експанзия на икономиката. Той е доста над нивото от 56 пункта от февруари, но все пак анализаторите залагаха, че може да се изкачи до 56,7 пункта.

"Производството в Еврозоната и новият тласък на растежа стимулираха икономиката на валутния съюз, която постигна най-добрите си резултати от 6 години, като подобно представяне не е имало от второто тримесечие на 2011 година", посочват от фирмата, цитирани от Business Insider.

Експертите посочват, че добрия резултат е дошъл основно благодарение на успешния март месец за Германия и Франция, които са двете най-големи икономики в Еврозоната.

През последното тримесечие двете държави отчитат ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на ниво от 0,6%. Испания отчита дори още по-добър напредък с 0,8% растеж.