Най-сериозната инфлация от десетилетия насам, наред с въздействието от войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа да съкращават или замразяват наемането на персонал. През последните месеци редица компании в световен мащаб обявиха съкращения на работните места. Особено чувствително беше това е технологичният сектор, след като големи гиганти като Google, Microsort, Meta и други обявиха мащабни съкращения. За Google например те ще струват 700 милиона долара. Редица европейски компании обявиха съкращения на хиляди работни места в края на миналата година. Ето списък комапниите по сектори, съставен от Reuters. 

Ето някои от компаниите, които обявиха съкращения от юни досега:

Автомобилен сектор

Volkswagen обяви, че отваря нов раздел. Германският автомобилен производител обяви още през октомври, че възнамерява да съкрати 2000 работни места в проблемното си софтуерно звено Cariad. Това е верига за производство на компютърни приложения, основана през 2019 година под шапката на германският производител на автомобили.

Michelin - френската компания производител на гуми заяви през ноември, че ще прекрати дейността си в своите заводи в Карлсруе, Трир и Хомбург в Германия до края на 2025 г., което ще й струва заличаване на 1 532 работни места.

Stellantis -  корпорацията за производство на автомобили, образувана през 2021 г. след сливане на италианско-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles и френската компания Groupe PSA планира да затвори завода си за механични скоростни кутии в Австрия, което ще засегне 300 работни места.

Continental - германската компания доставчик на автомобилни части заяви в края на миналата година, че ще съкрати хиляди работни места в своите автомобилни подразделение по целия свят.

Autoliv - Шведският производител на въздушни възглавници и предпазни колани заяви още през юни, че планира да съкрати около 8000 работни места. На 30 октомври компанията реши да уволни 320 служители във Франция като част от плана си.

Johnson Matthey - британският производител на автокатализатори също обяви, през ноември, че ще съкрати около 600 работни места.

Търговия на дребно, хранителни стоки

Carrefour - френският търговец на дребно заяви през юни, че може да съкрати до 979 работни места във Франция.

InBev - белгийската пивоварна ще уволни стотици служители - корпоративен персонал в САЩ, според съобщения в CNN.

Electrolux - шведският производител на домакински уреди заяви още през октомври, че ще съкрати 3000 работни места, на фона на мерки за увеличаване на намаляването на разходите.

Haleon - британската компания и производителят на паста за зъби Sensodyne иска да съкрати стотици работни места във Великобритания и по света, според съобщения на Guardian. Колко и кога не е известно.

Husqvarna -шведският производител на градинско оборудване и инструменти ще съкрати около 300 позиции. Това допълнение към плана за съкращаване на 1000 работни места, обявен през октомври 2022 г.

Индустриален сектор

Alstom - френският производител на влакове обяви, че има за цел да съкрати около 1 500 служители, като част от постигането на "средносрочните си цели".

Tata Steel - подразделение на индийския производител на стомана заяви в Нидерландия заяви, че ще съкрати около 800 работни места в своя завод IJmuiden, за да увеличи рентабилността.

Телекомуникационен сектор

IG Group - британската платформа за онлайн търговия в края на октомври, че ще съкрати 10% от персонала си като част от мерките за спестяване на разходи.

Nokia отваря нов раздел: финландската телекомуникационна група съобщи на също през октомври, че ще съкрати до 14 000 работни места като част от нов план за спестяване на разходи.

Telefonica - телекомуникационният оператор прави преструктуриране и ще съкрати около 5100 работни места в Испания до 2026 г., каза говорител на профсъюза на 4 декември.

Vodafone - телекомуникационната група на 15 юни се споразумя със синдикатите за над 1003 съкращения на работни места в Италия и 11 000 работни места в световен мащаб за три години.

Европейски компании в други сектори

Maersk - датската корабна компания заяви през ноември, че ще съкрати 10 000 работни места, заради по-ниските тарифи за товари и слабото търсене. Секторът преживява истински бум предните години, като цените на товарите достигнаха рекорди.

Barclays - банката излага 900 работни места в британския си бизнес на риск от съкращаване, каза синдикатът на служителите Unite на 28 ноември.

BNP Paribas Bank - банката обяви на 16 октомври, че ще съкрати до 900 души в периода 2024-2026 г.

Deutsche Bank - германската банка изготвя планове за съкращаване на 10% от своите 17 000 германски sluviteli през следващите няколко години, според запознати с плановете на банката.

Metro Bank - британският кредитор обяви в края на годината, че планира да съкрати 20% от персонала си като част от кампанията за намаляване на разходите.

Neste - финландската рафинерия за петрол и производител на биогорива заяви, че планира да освободи 400 работни места в световен мащаб, за да се подготви за нарастваща конкуренция във възобновяемите горива.

Rolls-Royce - британският производител на самолетни двигатели обяви през октомври, че ще съкрати до 2 500 работни места, на фона на планове на изпълнителния им директор, който се стреми да изгради по-ефективен бизнес.

UBS - най-голямата швейцарска банка заяви на 31 август, че ще съкрати 3000 работни места в Швейцария след придобиването на Credit Suisse.