Последните няколко години донесоха значителен икономически растеж на държавите от Централна и Източна Европа, а особен принос за това имаше индустриалният сектор и в частност производството на автомобили и автомобилни компоненти.

Една от страните, записали най-стабилен растеж, е Румъния, която успя да привлече значителен брой инвеститори в тази сфера. А резултатите показват, че именно един от регионите в северната ни съседка е най-индустриализираният в Европейския съюз (ЕС) що се отнася до дела на заетите в сектора.

Автомобилната индустрия е в застой в световен мащаб, но не и в Румъния

Автомобилната индустрия е в застой в световен мащаб, но не и в Румъния

Северната ни съседка продължава да записва рекорди в производството и в износа

Актуални данни на Евростат показват, че румънската част на историко-географската област Банат или известна още като Западен регион за развитие води в тази класация. Там делът на заетите в индустриалния сектор е три пъти колкото средното ниво за ЕС, което е 15,3%. Това означава, че над 45 на сто от работещите там се трудят в компании от този сектор.

Другият регион в Румъния със силно развита индустрия е Трансилвания, а като такива центрове там могат да бъдат посочени Сибиу, Брашов и Търгу Муреш. От друга страна Букурещ и заобикалящият го окръг Илфов са единствените в страната, в които превес има секторът на услугите по отношение на заетостта.

Ако обърнем внимание на инвестициите в цялата страна, може да се каже, че най-голям брой от дружествата с вложения в Румъния, развиват дейност в областта на автомобилния сектор. Данни от изследване на Colliers показва, че 14 от компаниите в Fortune Global 500, с операции в страната се занимават с такова производство.

Тимишоара като притегателна точка за инвеститорите

Един от основните притегателни центрове за индустриалните производители в Банат е най-големият град Тимишоара. Въпреки че той е по-добре познат със силно развитите си аутсорсинг и софтуерен сектори, присъствието на индустриалните компании там също е осезаемо.

Continental влага €1,9 милиона в завода си в Румъния

Continental влага €1,9 милиона в завода си в Румъния

Компанията ще инсталира автоматизирана система за съхранение на компоненти

Дружества като производителите на авточасти Continental и Visteon имат свои производствени бази там. През пролетта на миналата година първото от тях обяви, че ще разшири завода си в Тимишоара и ще добави автоматизирана система за съхранение с инвестиция от 1,9 милиона евро.

Преди година пък от Visteon съобщиха, че новата им база на Балканите ще бъде построена в румънския град. Производственият център на доставчика за марките Ford, BMW и Mercedes трябва да заработи до 2020 година, като там ще бъдат наети 400 души.

Visteon наема 400 души в нова база в Румъния

Доставчик на Ford, BMW и Mercedes с бизнес у нас наема 400 души в нова база в Румъния

В България за компанията работят 680 души