Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са се увеличили с 9,3% на годишна база през февруари. По този начин инфлацията се ускорява спрямо отчетените 9,2% през януари.Това показват окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Данните бяха в съответствие с предварителните оценки и консенсусните прогнози на анализаторите, изготвени от Bloomberg и Trading Economics.

На месечна база потребителските цени в страната са се повишили с 1%, което също съвпадна с предварителните данни и очакванията на експертите. През януари тяхното месечно нарастване беше 0,5%.

Цените, изчислени според германските стандарти, през февруари са се увеличили с 8,7% на годишна база, както и през януари. На месечна база растежът се забавя от 1%.до 0,8%

"Инфлацията остава висока. Увеличението на цените на храните, което се оказа дори по-силно от покачването на цените на енергията, стана особено забележимо за домакинствата", каза Рут Бранд, ръководител на Destatis.

Цените на храните в Германия през февруари са се повишили с 21,8% на годишна база, докато разходите за енергия са се увеличили с 19,1%. Потребителските цени без тези две категории се повишават с 5.7%.

Стоките като цяло са поскъпнали с 12.4%, разходите за услуги са се увеличили с 4.7%.