Френската икономика през второто тримесечие на тази година се срина с 13,8% в сравнение с предходните три месеца, сочат окончателните данни на националния статистически институт Insee.

Това е рекорден темп на спад на брутния вътрешен продукт , причинен от пандемията COVID-19 и нейните ограничения за икономическия и социалния живот на страната. Окончателната оценка на Insee съвпада с предварително обявените данни. Анализаторите също не очакваха ревизия, пише Trading Economics.

През първото тримесечие БВП на страната намаля с 5,9%. Задълбочаващата се рецесия се дължи на факта, че от средата на март до началото на май значителна част от бизнеса прекрати работата си, а населението беше в режим на самоизолация.

Спадът на потребителските разходи във Франция през април - юни възлиза на 11,5% (предварителна оценка на спада - 11%). Държавните разходи намаляват с 10,3% (-8%).

Междувременно темпът на спад на бизнес инвестициите беше преразгледан към по-добро - до спад от 10,3% от обявеното по-рано съкращаване със 17,8%.

Износът през второто тримесечие е намалял с 25% (съвпада с предварителните оценки), вносът - с 16,4% (-17,3%).

През юни Централната банка на Франция прогнозира 10% спад в БВП на страната до края на 2020 г., последван от възстановяване и растеж от 7% през следващата година и до 4% през 2022 година.