Гърция призова банките да направят повече за да подкрепят частните и бизнес клиентите си, които са кредитополучатели и редовно обслужват заемите си, за да смекчат удара от блокирането на икономиката вследствие на коронавируса, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Министърът на финансите Христос Стайкурас призова за по-голяма гъвкавост гръцките банки, които заявиха, че ще предложат на отделни кредитополучатели, засегнати от коронавирусната криза, тримесечно замразяване на изплащането на заемите като част от усилията за подпомагане на клиентите.

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Индустрията отговаря за една пета от икономиката и една четвърт от работните места

"Банките трябва да действат с по-голяма степен на гъвкавост, спрямо посоката, за която сме се договорили", каза Стайкурас, като се позова на подробните указания на Европейския банков орган (ЕБО) за това как банките могат да помогнат на кредитополучателите в нужда.

"Ръководството на ЕБО ще улесни решенията на банките относно усилията, които трябва да положат, за да подкрепят кредитополучателите при изплащане на заеми, независимо дали става въпрос за предприятия или домакинства", каза Стайкурас.

В Гърция също са затворили ресторанти, барове, магазини, детски площадки, училища, търговски центрове, университети и фитнес зали, за да предотвратят разпространението му.

Гърция измисли план за спасяване на половин милион работни места

Гърция измисли план за спасяване на половин милион работни места

Правителството ще похарчи 450 милиона евро

Гръцките банки работят за намаляване на около 75 милиарда евро лоши кредити, наследство от 10-годишна финансова криза, която сви икономиката с една четвърт.

Междувременно депозитите на частния сектор нараснаха през февруари след спад в предходния месец, показаха данните на централната банка.

Депозитите от бизнеса и домакинствата са се увеличили до 142,24 милиарда евро от 141,15 милиарда през януари, показват данните на Bank of Greece.

Гръцките банки наблюдават приток на депозити за повече от две години, след като през юли 2015 г. страната наложи трета спасителна акция, за да остане в еврозоната.