Гръцката икономика ще нарасне незначително тази година поради въздействието на коронавирус, заяви финансовият министър на южната ни съседка Христос Стайкурас, часове след като правителството заяви, че ще похарчи до 450 милиона евро за защита на работните места по време на епидемията.

По-рано Гърция изчисли икономически растеж от 2,8% през тази година, пише Ekathimerini. "Нашата оценка за темповете на растеж през тази година е, че ще бъдем малко над 0%", каза финансовият министър на страната, прогнозирайки по-ниски приходи заради избухването на коронавируса.

Правителството заяви по-рано, че ще похарчи до 450 милиона евро за да запази половин милион работни места по време на епидемията, предлагайки финансови стимули за фирми, ако се въздържат от уволнение на работниците.

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Индустрията отговаря за една пета от икономиката и една четвърт от работните места

Гърция отчете още 31 случая на коронавирус в сряда, с което общият брой на заразените в страната е над 400.

Компаниите, засегнати от спирането на работните процеси, ще имат допълнителни четири месеца да направят дължимите плащания по ДДС и социално осигуряване през март, при условие че са задържали целия персонал по време на на епидемията, каза Стайкурас.

При същото условие правителството ще осигури и финансиране до 1 милиард евро за предприятия, които търпят голям спад в оборота.

Гръцката безработица беше 16,3% през декември, една от най-високите в целия ЕС.

Гърция ще намали и ДДС-то върху стоките, ползвани като защита от коронавирусните инфекции като маски, сапун и дезинфектант от 24 на 6%.

Епидемията може да "изтрие" €2,5 милиарда от икономиката на Гърция

Епидемията може да "изтрие" €2,5 милиарда от икономиката на Гърция

По-оптимистичният сценарий предполага, че ситуацията ще бъде овладяна до април

Финансовият министър заяви, че банките вече се съобразяват с препоръка да предложат на засегнатите от коронавирус предприятия шестмесечно замразяване на плащанията по заеми.