Започналата далеч на изток епидемия от коронавирус вече застигна Европа. Най-засегната засега е Италия, като това е до голяма степен обяснимо от фактът, че държавата е любима дестинация за китайските туристи. 

Икономическият ефект на коронавируса обаче ще засегне и останалите европейски страни, които разчитат до голяма степен на туристическата индустрия.

От гръцкото издание Kathimerini посочват, че натискът вече се усеща, както върху доверието на бизнеса, така и върху реалната активност в различни сектори от туризъм, през корабоплаване и транспорт до производство.

Този натиск се засилва още повече, след като буквално преди час стана ясно, че в страната вече има потвърден случай на коронавируса. Става въпрос за 38-годишна жена, която е била в Северна Италия. Жената е настанена в болница в Солун и към момента е в добро състояние, информира news.bg.

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Коронавирусът продължава да се разпространява

Икономисти изчисляват, че посещенията на чужденци в южната ни съседка допринасят за около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП). Те очакват, че записванията може да се свият с една десета.

При по-оптимистичния сценарий епидемията може да "коства" на гръцката икономика 1,8 милиарда евро. При по-песимистичния се очаква спад от 10% в корабоплаването, което отговаря за 7 на сто от гръцкото БВП. Това би "изтрило" около 1,5% от БВП или около 2,7 милиарда евро от него.

Производството също е изправено пред сериозни рискове. Индустриите, ползващи сурови материали, като фармация, химически сектор и козметика, трябва да се справят с дефицит на доставките.

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

И Италия тръгна стремглаво към рецесия

Все пак някои анализатори смятат, че ситуацията с коронавируса може да бъде овладяна до април месец, като след това икономиката ще започне постепенно да се връща към нормалното си състояние.

Междувременно регионите, които са икономическите двигатели на Италия, остават блокирани заради разпространението на коронавируса в страната. В Милано, Ломбардия и Венето училищата, университетите и музеите не работят. Редица компании, включително и най-голямата банка в страната - UniCredit, препоръчаха на своите служители да работят вкъщи.

Според представени по-рано прогнози епидемията може да донесе загуби от 4,5 милиарда евро за туризма в Италия през 2020 година. Най-посещаваните региони Венето, Тоскана, Лацио и Ломбардия ще загубят приходи в размер на 3,2 милиарда евро, а хотелите в Рим може да отчетат спад от 30% на приходите си.

Коронавирусът ще причини загуби на туризма в Италия за €4,5 милиарда

Коронавирусът ще причини загуби на туризма в Италия за €4,5 милиарда

Хотелите в Рим могат да загубят 30% от доходите си