Италианският икономически двигател почти спря в понеделник на фона на най-голямата инфекция на коронавирус в Европа.

Милано, финансовият център на страната, както и продуктивните региони Ломбардия и Венето бяха във виртуален блокаж, защото училищата, университетите и музеите бяха затворени. Спортните събития също бяха отменени, а на баровете бяха наложени вечерни часове.

Страната се бори да овладее разпространението на заразата. В Италия вече има 219 официално потвърдени случая.

Коронавирусът ще причини загуби на туризма в Италия за €4,5 милиарда

Коронавирусът ще причини загуби на туризма в Италия за €4,5 милиарда

Хотелите в Рим могат да загубят 30% от доходите си

Италианските акции и облигации се сринаха от безпокойство, че разпространението на коронавирус може да тласне икономиката в рецесия. Облигациите на Италия се представиха най-лошо спрямо германските от началото на годината, докато индексът FTSE MIB удължи спада си до 4,9%, което е най-голямата отчетена дневна разлика от месец юни 2016 година.

Приливът на вируса идва въпреки сериозните мерки, предприети от правителството на средиземноморската страна. Там вече са наложени ограничения в пътуването до и от засегнатите райони. Има пет регистрирани смъртни случаи.

В държавата се наблюдават и сериозни притеснения - заразяването изглежда се разпространява най-вече в самите болнични заведения и не е ясно как точно коронавирусът е пристигнал в страната, както и кой е бил първоначалният разпространител.

Ударът в икономиката от ограничаване на движението и активността в проспериращия район от Венеция до Милано, където живеят около 15 милиона души и който отговаря за почти една трета от брутния вътрешен продукт на Италия, вероятно ще бъде тежък, прогнозират анализатори. И това идва в момент, когато страната вече се е насочила към рецесия. 

Коронавирусът вече се отрази много тежко на туризма в Италия.

Паниката също започва стабилно да обхваща страната. В рамките на уикенда купувачи буквално щурмуваха супермаркетите в Милано. Хората започват да се притесняват, че запасите от храна ще свършат. Главни хранителни продукти като месо, хляб и тестени изделия, вече са в недостиг в някои магазини. Дефицитни са и хирургическите маски. 

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Коронавирусът продължава да се разпространява

Тихи улици

Обикновено оживените улици в Милано днес са зловещо тихи, пишат авторите на Bloomberg. Малък беше броят на хората, които излизат навън, а по принцип препълнените заведения сега се предимно празни.

Компании, включително UniCredit, най-голямата банка в Италия, насърчиха служителите да работят от дома си.

За 50 000 души, намиращи се в общините на юг от Милано, където е установен най-голям дял на заразените, мерките са дори по-строги. Цялата работна дейност е спряна с блокади, които предотвратяват пътуването навътре и извън него.

Анализаторите от Mediobanca определят ефекта от разпространението на вируса като краткосрочен насрещен вятър, който обаче може да повлияе тежко на икономическото възстановяване, тъй като засяга най-продуктивните региони. "Потокът от новини със сигурност е тревожен и ако проблемът не бъде решен бързо, вероятно ще има рискове пред икономическата активност", казаха от инвестиционната банка.

Снимка 468365

Източник: EPA/БГНЕС

Лош момент

Нарастването на броя на инфекциите идва в лош момент за администрацията на премиера Конте, който вече е под обстрел, тъй като не успява да отговори и противодейства на болестта. Планът му за данъчни реформи и привличане на инвестиции също е в застой.

Но фактът, че страната изпитва сериозни трудности при идентифицирането на корените на разпространението, донякъде оправдава невъзможността за овлядяване.

По-голямата част от случаите в Италия първоначално са били свързани с 38-годишен мъж, който е потърсил лечение в болница в района на Ломбардия на 18 февруари. Предполага се, че там той е заразил десетки пациенти и медицински персонал, които след това са разпространили по-нататък вируса. Проследяването на събитията води до приятел на мъжа - бизнесмен, който се е завърнал от Китай. Той обаче е дал отрицателни тестове, като по този начин произходът на заразата остава загадка.

Италия се изправя пред най-тежката демографска криза от Първата световна война

Италия се изправя пред най-тежката демографска криза от Първата световна война

А тази година може и да не достигне не особено амбициозната цел от 0,6% растеж