Гръцкият премиер Константинос Караманлис заяви, че Гърция няма никаква причина да се консултира със САЩ по повод предстоящото подписване в Атина на междуправителственото споразумение за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис, съобщи ИТАР-ТАСС.

На 14 и 15 март в Гърция на работно посещение пристига руският президент Владимир Путин, в хода на което ще има българо-руско-гръцка среща.

На тази среща на високо ниво е предвидено подписването на споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество по строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис.

Както съобщава гръцката преса, отговаряйки на въпроси на журналисти в петък в Брюксел след срещата на ЕС, Караманлис заявил, че Гърция "продължава политиката, в която вярва".

"Аз не виждам причина защо това трябва да бъде предмет на преговори с когото и да е, казал гръцкият премиер. - Имаме добри отношения и сътрудничество с Русия, както и добри отношения със САЩ".

В тази връзка премиерът даде да се разбере, че споразумението между Гърция, България и Русия за строителството на нефтопровода няма да бъде обсъждано с американската делегация, начело на която е заместникът на помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Матю Бриз, който днес е в Атина за участие в заседанието на смесената гръцко-американска комисия по икономическо и търговско сътрудничество.

По-рано гръцкият вестник "Елефтеротипия" изрази мнение, позовавайки се на компетентни дипломатически източници, че в навечерието на визитата на руския президент в Гърция, САЩ ще окажат натиск с цел да разклатят сътрудничеството между Атина и Москва в енергийната сфера.

"Енергийните въпроси са част от темите на дневния ред в заседанието на смесената гръцко-американска комисия днес, отбелязва вестникът.- Известно е, че САЩ са против бъдещото строителство на газопровода Турция-Гърция-Италия, където ще тече природен газ от Русия, а посланикът на САЩ в Атина Чарлз Рис неведнъж е заявявал, че САЩ са против монопола в енергийната сфера, която убива конкуренцията".