Германската икономика ще загуби заради войната в Украйна и рязко нарасналите енергийни цени над 260 милиарда евро до 2030-а година. До този извод стига проучване, изготвено съвместно от три изследователски института: Институтът за пазара на труда и професионалното обучение, Федералният институт за професионално обучение и Дружеството за икономически структурни изследвания.

По-малко работни места

Освен това конфликтът се отразява негативно и на заетостта - в следващата година заради него без работа могат да се окажат 240 000 души повече, отколкото ако нямаше война. Брутният вътрешен продукт пък се очаква да спадне през 2023-а година с 1,7 процента в сравнение с прогнозите, направени без да се отчита ефектът от войната.

"Икономическият растеж отслабва най-вече заради нарасналите цени на изкопаемите горива - те засягат както износа, така и потребителските възможности на частните домакинства", се отбелязва в проучването.

Прогнозите на учените са направени на базата на предположенията, че санкциите срещу Русия ще останат в сила до 2030-а година, дори войната да е приключила по-рано.

Страдат хотелиерството, химията и металообработването

Особено големи загуби се очакват в хотелиерския банш, който вече пострада от пандемията с коронавируса, а сега предстои да усети спада в покупателните способности на гражданите. Сред най-уязвените ще бъдат и енергоемките браншове като химическата промишленост и металообработването, но също така - и социалните дейности.

Същевременно проучването прогнозира, че през 2030-а година работните места могат да се увеличат с 60 000 - но само при условие, че енергийните цени не нараснат повече. Ако това стане, Германия ще влезе в рецесия, казва Енцо Вебер от Института за пазара на труда и професионалното обучение.

В сценарий с двойно нараснали енергийни цени учените включват особено рязко увеличаване на безработните през 2024-а година - с 660 000 повече, отколкото ако не би имало война.