Германците трябва да се подготвят за още 4-5 месеца още по-тежки мерки за спиране на разпространението на коронавируса и не трябва да очакват бързото облекчаване на настоящите правилата, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер пред седмичник Bild am Sonntag.

"Все още не сме излезли от гората", каза той, позовавайки се на броя на заразените. "Не можем да си позволим йо-йо мерки, при които икономиката постоянно се отваря и затваря."

Новото затваряне на българската икономика: До какво ще доведе това

Новото затваряне на българската икономика: До какво ще доведе това

Дори споменаването на възможността да се върнат мерки срещу вируса е заплаха за икономиката

Германия наложи поредица от мерки, наречени "леко затваряне", за да овладее втората вълна на пандемията при която докато ресторантите са затворени, училищата и магазините засега остават отворени. Сега обаче действията на властите, изглежда, ще се затегнат, въпреки пълната липса на доказателства, че което и да е от тях работи за спирането на болестта.

Например данните на Rober Koch Institute за инфекциозни заболявания показват, че броят на потвърдените случаи в Германия се е увеличил с 16 947 в неделя, до 790 503, въпреки че в страната са в сила "мерки" против заболяването.

Въпреки това Алтмайер каза, че страната трябва да бъде предпазлива при облекчаването на ограниченията.

"Ако не искаме дни с 50 хил. нови случая, какъвто беше случаят във Франция преди няколко седмици, трябва да приемем това и да не спекулираме постоянно кои мерки могат да бъдат облекчени отново", каза той.

Икономист: Унищожаването на икономиката не е „социална политика“

Икономист: Унищожаването на икономиката не е „социална политика“

Кризата не е причинена от липсата на пари за здравеопазване, а от лошия мениджмънт и превенция, смята Даниел Лакайе

Коментарите му съвпадат с мнението и на други водещи германски политици. Сред тях е министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който заяви по време на онлайн събитие на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, че предстоят тежки седмици, може би дори месеци.

Германският председател на Световната медицинска асоциация Франк Улрих Монтгомъри предупреди за възможен недостиг на легла и проблеми с персонала в германските болници. "Моята прогноза е, че ще трябва да говорим за допълнителни ограничения, а не за някакво облекчаване", каза той пред ежедневника Augsburger Allgemeine.

Същевременно германската полиция стреля с водни оръдия по протестиращите срещу затварянето на икономиката във Франкфурт в събота.