Икономиката на Германия се измъкна от хватката на стагнация и се върна към растеж, въпреки спада в производството, който продължава да мъчи държавата, предава Bloomberg.

През първото тримесечие на годината най-голямата икономика в Европа от постигнала експанзия от 0,4 процента. Производството обаче остава слабо, а регионът е под риск от въвличането му в търговския конфликт между САЩ и Китай. В Поднебесната империя икономиката продължава да се охлажда, въпреки усилията на правителството и централната банка.

Германската статистическа служба посочва, че потребителските разходи, производството и инвестициите в оборудване са подкрепили растежа през периода, макар че има "смесени сигнали" при търговията.

В края на миналата година Германия се размина за малко с рецесия, след като пое тежък удар в автомобилния сектор, а ниските нива на река Рейн забавиха доставките от и към заводите в страната. Макар някои от проблемите да утихват, протекционистките мерки на Доналд Тръмп увреждат настроенията на бизнеса в държавата, чиято икономика е строго ориентирана към износа.

Производството в еврозоната тръгна надолу, повлечено от Франция и Италия

Производството в еврозоната тръгна надолу, повлечено от Франция и Италия

Германия обаче записа възстановяване

Прогнозира се, че растежът в Германия ще се забави до 0,5 процента за цялата 2019 година от 1,4 процента през 2018 година. Експанзията на еврозоната ще отслабне до 1,2 процента от 1,9 процента м.г.

През първото тримесечие растежът във валутния съюз се увеличи повече от два пъти, благодарение на ръст в Испания, устойчивост на Франция и възстановяване в Италия. Очаква се днес Евростат да потвърди растеж от 0,4 процента през първите три месеца.

Еврозоната изненада с висок растеж на икономиката

Еврозоната изненада с висок растеж на икономиката

Безработицата продължава да върви надолу