Икономическият растеж на еврозоната се засили повече от очакваното през първото тримесечие на 2019 година, подкрепен и от доброто представяне на Франция и Испания.

Брутният вътрешен продукт расте с 0,4 процента през трите месеца до края на март. Активността в блока е подпомогната от силни инвестиции в Испания и високи потребителски разходи във Франция, сочат данните на Евростат.

Макар че ръстът е под средния за последните пет години, това е второто поредно тримесечно ускорение след спада в търговията и производството, които почти спряха растежа през миналото лято. Не всички страни обаче се представят блестящо. Очаква се Германия да отчете най-бавния спад от шест години насам. Остава неясно и какъв ще бъде резултатът на Италия, която е в рецесия.

В Европейския съюз експанзията е в размер на 0,5 процента спрямо предходното тримесечие, а на годишна база ръстът е 1,5 процента. Еврозоната расте с 1,2 процента на годишна база.Евростат публикува данни и за безработицата, която намалява в еврозоната до 7,7 процента през март (от 7,8 процента през февруари и от 8,5 процента през март на миналата година). Това е най-ниската безработица в блока от септември 2008 г.

В ЕС безработицата е 6,4 процента (от 6,5 процента през февруари и 7 процента през март на миналата година) и е най-ниското ниво от поне януари 2000 г.

В България безработицата е 4,6 процента.

Чехия записва рекордните едва 1,9 процента безработица, следвана от Германия (3,2 процента) и Холандия (3,3 процента). Най-висока е тя в Гърция (18,5 процента през януари), Испания (14 процента) и Италия (10,2 процента).

За сравнение, в САЩ тя е 3,8 процента.

След излизане на данните еврото се покачи с 0,3 процента до $1,1214.