Германия може да измести Япония като като трета най-голяма икономика в света през 2023 г. Това предположение идва на фона на спада на йената, спрямо долара и еврото. Според последните прогнози на Международния валутен фонд номиналния брутен вътрешен продукт на Германия се оценява на 4,43 трилиона долара тази година, в сравнение с 4,23 трилиона долара за Япония.

Йената се колебае близо до границата от 160 йени спрямо еврото и остава на 33-годишното дъно спрямо долара.

Слабата валута до голяма степен е причинена от основни различия в паричната политика. Федералният резерв и Европейската централна банка повишиха лихвените проценти и от рекордно ниски ниски нива, сега са в другата крайност. ЕЦБ и Фед искат за да се справят с инфлацията по този начин, докато Централната банка на Япония остана в режим на стимулиране, в стремежа си да подхранва растежа на цените след години на дефлация.

Въпреки че се очаква Фед и ЕЦБ да запазят лихвените проценти непроменени, очакванията, че разходите по заемите ще останат по-високи за по-дълго, вероятно ще запазят натиска върху йената. В същото време в Япония краят на отрицателния лихвен процент не се очаква да дойде дори до следващата година, пише Bloomberg.

Междувременно цифрите показват по-стабилен дългосрочен растеж в Германия, който ще подтикне политиците в Япония, докато обмислят последния си "икономически пакет".

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Германската икономика ще се свие тази година

"Изглежда наистина потенциалът за растеж на Япония намалява", коментира министърът на икономиката на Япония Ясутоши Нишимура по повод прогнозите на МВФ. "Искаме да върнем статуси си, загубен през последните 20 или 30 години. Искаме да постигнем това чрез мерки като предстоящия ни пакет от икономически стимули."

Според премиера Фумио Кишида той включва разширяване на енергийните субсидии, мерки, насочени към облекчаване на кризата в разходите за живот, причинена от най-силната инфлация в Япония от десетилетия. Той каза, че ще трябва да се гарантира, че възходящата инерция в заплатите остава в сила, както и намаляване на данъците.

Данните на МВФ сочат, че брутния вътрешен продукт на глава от населението в Германия се прогнозира на 52 824 долара в сравнение с 33 950 долара в Япония.