През 2017 година търговският излишък на най-голямата европейска икономика е намалял за първи път от 2009 година, показват официални данни, цитирани от Reuters. Промяната показва, че силното вътрешно търсене движи вноса и бавно ребалансирана ориентираната към износ икономика на Германия.

Канцлерът Ангела Меркел бе остро критикувана от президента на САЩ Доналд тръмп заради огромния излишък на Берлин с Вашингтон. Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд (МВФ), също призова Германия да увеличи разходите у дома и да повиши вноса, предупреждавайки, че огромният излишък на страната е частично отговорен за повишаващите се протекционистки настроения по света.

"Подобрението в търговския баланс е задвижвано от вноса, а не от износа", казва анализаторът в Dekabank Андреас Шрюрле. "Това означава, че не трябва да натискаме спирачките на износа. Това е ситуация, в която всички печелят".

През 2017 година излишъкът е намалял до 244,9 милиарда евро от рекордните 248,9 милиарда евро, достигнати през предходната година.

Германското правителство очаква 2,4% растеж на икономиката през 2018 година след повишение от 2,2 процента през предходната година.

За да си осигури четвърти мандат като канцлер, в сряда Меркел връчи на Социал демократите контрола върху финансовото министерство, практически разрешавайки им да изхарчат излишъка.