2020 година определено не започва добре за Германия след така или иначе тежки предходни 12 месеца. Най-голямата европейска икономика отчита слаб растеж, а кризата в производствения сектор остава налице на фона на рисковете, свързани с негативния ефект от коронавируса.

За няколко месеца през 2019 година постепенно страната се превърна от двигател на растеж за Европа в една от най-слабо представящата се икономика на континента. За последното тримесечие на изминалата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с едва 0,6%, показват официалните статистически данни, представени в края на седмицата.

Извън препятствията пред Германия, свързани с глобалната търговия и епидемията в Китай, тя трябва да се справи и с редица вътрешни проблеми - от местни банки в затруднения до сложната ситуация, в която се намира автомобилната индустрия, пише Bloomberg.

В допълнение идва и задачата на Берлин да търси нов наследник на канцлера Ангела Меркел.

При наличието на тези фактори през последното тримесечие на миналата година икономиката отчете остро забавяне на потреблението, както и на публичните разходи, на инвестициите и на търговията.

Все пак анализаторите поглеждат с надежда към 2020 година, като прогнозите за представянето на германската икономика през първото тримесечие изглеждат по-обнадеждаващо. Засега обаче по-сериозното възстановяване на растежа не е сигурно и зависи от развитието на коронавируса в Китай.