Чехия вече не е най-атрактивната страна за германските инвеститори в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщава Radio Praha.

Според проучване на Германско-чешката индустриална и търговска камара Естония изпреварва всички 15 държави в региона и вече е първа по отношение на привлечените вложения на компании от икономика номер 1 в Европа.

Три години подред Чехия беше водеща, но сега страната остава на второ място, а трета е Полша.

В документа се посочва още, че недостигът на квалифицирани служители е основната причина за по-слабия интерес на германския бизнес към Чехия. Към това допринасят още нарастващите разходи за труд, липсата на прозрачност и корупцията в страната.

Що се отнася до Естония, макар и малка, през последните две десетилетия балтийската държава отбелязва значителен икономически растеж и сериозен напредък в областта на новите технологии в сравнение не само с ЦИЕ, но и със Западна Европа.

Как Естония стана най-успешната източноевропейска икономика?

Тайните на малката източноевропейска страна, която увеличи 6 пъти икономиката си

Промяната за последните 2 десетилетия е впечатляваща

Любопитен факт е, че през последните години именно там брутният вътрешен продукт на глава от населението расте най-бърго - от 3000 долара през 1995 година до 18 000 долара през 2016 година.

Преди време пък стана ясно, че в Естония разходите за труд в индустриалния сектор вече са около 50% по-високи от тези в съседните й Литва и Латвия.

"Също така те са много по-високи от тези в България и Румъния, но в сравнение с други държави от региона разликите са по-малки", коментира преди време икономистът Каспар Ойа от централната банка на балтийската страна пред Baltic Times.

Все пак според данните,представени от Ойа, те са с около 50% по-високи и от тези в Полша и Унгария, както и с между 20 и 25 на сто по-високи от тези в Чехия и Словакия по отношение на индустриалния сектор.

"Това означава, че по отношение на разходите за труд Естония се оказва много по-скъпа дестинация за производство в сравнение с останалите страни в Източна Европа", посочва икономистът.

Как една малка бивша съветска република се превърна в технологичния лидер в света

Как една малка бивша съветска република се превърна в технологичния лидер в света

Там данъците се плащат онлайн, а една трета от гражданите гласуват през компютъра си