Коя източноевропейска страна бележи най-успешни реформи и значителен икономически растеж през последните години? Повечето хора биха посочили Чехия, Полша или Унгария.

Най-бързо през последните години обаче расте брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Естония - от 3000 долара през 1995 година до 18 000 долара през 2016 година, пише в своя публикация професорът по икономика в Националния университет в Сеул Ким Биунг-йон.

В нея експертът посочва какво е обяснението за успешното развитие и растеж на балтийската държава.

"На първо място е културата на Естония. Страната е била управлявана от Германия, Дания, Швеция, Полша и Русия. Тя става независима едва в началото на 20-ти век преди да стане част от Съветския съюз. Там живеят естонци, славяни и германци. Естония обаче ползва своето минало и етническо разнообразие като актив. Държавата е отворена и не се страхува от промените", пише професорът, цитиран от Korea JoongAng Daily.

Малката европейска държава, която може да бъде първата в света със собствена криптовалута

Малката европейска държава, която може да бъде първата в света със собствена криптовалута

Какви точно са плановете на нейното правителство?

Той подкрепя твърденията си, като посочва програмата на Талин за електронно гражданство, което позволява на чужденци, живеещи в друга държава, да започнат бизнес в Естония. При това изцяло онлайн, като процесът отнема само няколко минути.

В резултат най-големият брой старт-ъпи на глава от населението е именно там. Сред тях преди години е и програмата Skype.

"Втората тайна е практично ориентираната политика. През 1990 година социалистическите държави преминаха през спорове за приватизацията в хода на прехода към капитализма. Русия насърчаваше раздържавяването с политически цели, а не с икономическа логика. Чехия беше толкова обсебена от принципа за справедливост, че на всички граждани бяха дадени ваучери за обмен на акции на държавни предприятия", обяснява той.

Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани

Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани

Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения интелект

От друга страна Ким посочва, че Естония залага на друга стратегия. Страната продава половината от акциите в дружествата на чужденци, като разпределя останалата част от тях на гражданите отново чрез ваучери. "Така Естония успя да постигне баланса между ефективност и равнопоставеност", смята експертът.

На трето място професорът посочва, че балтийската държава се придържа към ясен принцип на национална идентичност.

"Страната се справи с Русия, мака че населението на Русия беше 110 пъти повече от това на Естония и икономиката й беше 55 пъти по-голяма. Руснаците, живеещи там, трябваше да преминат езиков тест, за да бъдат признати за естонски граждани", казва той и завършва:

"Москва нарече това дискриминация, но Естония не се отказа. Така другите държави започнаха да уважават малката балтийска страна с 1,4 милиона души население.".

Естония има повече "дигитални" граждани, отколкото новородени деца през 2017-а

Естония има повече "дигитални" граждани, отколкото новородени деца през 2017-а

Принос има програмата на правителството e-Residency