Естония е държавата, в която преди години се роди програмата Skype. Малката европейска страна е сред пионерите на Стария континент по отношение на новите технологии, а сега възнамерява да регулира работата на роботите.

"Естонското министерство на икономиката работи върху законопроект, който трябва дададе статут на изкуствения интелект в съдебни спорове", обяснява Сиим Сикут, който работи върху правителствената ИТ стратегия.

Едно от предложенията е да бъде въведен терминът "робот-агент", който ще бъде от една страна отделен юридически правосубект, а от друга ще бъде обект на собственост на друг, пише Bloomberg.

По думите на Сикут ще бъде от полза изкуственият интелект да има подобни или същите права в съда, като физическите и юридическите лица. Във всеки случай обаче министерството все още се нуждае от стабилна политическа подкрепа, за да продължи с проекта.

"Ако се възползваме от тази възможност, можем да бъдем един от пионерите в сферата", коментира той в интервю в Талин.

За разлика от другите държави, които бурно развиват новите технологии, Естония не само се труди в тази посока, но и работи върху правна рамка, която да ги регулира.

Към момента страната до голяма степен е въвела електронно правителство, дала е възможност за интернет гласуване на гражданите си, както и възможност за получаване на гражданство за чужденци изцяло онлайн.

Преди време стана ясно, че нейното правителство работи върху проект за въвеждането на собствена криптовалута. Ако това се случи, там ще може да се търгува с "estcoins".

Малката европейска държава, която може да бъде първата в света със собствена криптовалута

Малката европейска държава, която може да бъде първата в света със собствена криптовалута

Какви точно са плановете на нейното правителство?