Китай ще се превърне в най-големият вносител на природен газ през следващата година, като страната ще стимулира сериозно доставките на втечнено синьо гориво, изчисляват от Международната асоциация по енергетика в своя доклад Gas 2018.

Ръстът идва на фона на политиката на Пекин за ограничаване в използването на твърди горива за сметка на природен газ. Очаква се до края на мандата на сегашното правителство през 2020 година в страната синьото гориво да отговаря за 10% от производството на енергия.

Според експертите търсенето от страна на Китай ще се увеличи с почти 60% между 2017 и 2023 година до 376 милиарда кубични метра. Това включва и сериозен ръст за вноса на втечнено гориво.

В момента Източна Азия отговаря за близо две трети от глобалното търсене на втечнен природен газ и тази тенденция ще се запази в следващите години, пише Business Insider.

Глобалният добив на природен газ се очаква да нарасне с 10% до 4,12 трилиона кубични метра през 2023 година, като САЩ ще осигуряват най-голям дял от него.

Прогнозите на асоциацията са, че след Щатите в топ 3 на държавите с най-голям добив ще са Катар и Австралия. Страната от Персийския залив ще бъде най-големият износител в следващите години, следвана от Щатите и Австралия.