Глобалният недостиг на хелий, който започна миналата година, продължава днес и може да продължи и през следващата година, което ще засегне различни зависими от него индустрии по различни начини - производство на полупроводници и откриване на течове на газ в кораби, до изготвяне на прогнози за времето. От 2006 г. това е четвъртият път, когато светът изпитва недостиг на хелий. Както Money.bg писа неотдавна газовата индустрия нарече явлението "недостиг на хелий 4.0".

Учените използват течен хелий за херметизиране и втвърдяване на структурата на ракетите. Хелият се използва за производство на оптични влакна и полупроводници. Освен че се използва във високоскоростен интернет, кабелна телевизия, компютърни дискове, микроскопи, въздушни възглавници в коли, мобилни телефони, компютри и чипове за таблети, хелият се използва и за охлаждаща течност за ядрени реактори.

Най-честата употреба на хелий обаче е в сектора на здравеопазването и по точно в скенери за ядрено-магнитен резонанс - тест, който предоставя подробни анатомична и физиологична информация. В течна форма хелият може да охлади така наречените свръхпроводящи магнити, които генерират изображения на човешкото тяло, до температура под минус 269 градуса по Целзий. Благодарение на хелия, апаратите за ЯМР могат да работят по-ефективно и ефикасно.

Какво въздействие оказва на недостига на хелий върху различни индустрии

Хелият е жизнено важен елемент за повечето индустрии и недостигът на този ограничен ресурс и нарастващото търсене може да доведе до перфектна буря за много индустрии, пише изданието ctvnews.

Това е един от най-редките елементи на Земята, доста труден за добив и още по-труден за съхранение. Освен това недостигът на хелий в момента идва от ограниченото предлагане и нарастващото търсене в целия свят.

На световно ниво много малко държави произвеждат този рядък елемент и дори незначителна промяна в нивата на производство може сериозно да повлияе на глобалното предлагане на хелий. Пример за това са прекъсванията на веригата за доставки, които бяха влошени от ембаргото през 2017 г. в Катар, един от водещите производители на хелий. След като влезе в сила ембаргото учените се страхуваха, че ще трябва да спрат експериментите или дори да затворят лабораториите си. Това се дължи на факта, че течният хелий има уникална точка на кипене, която се използва за охлаждане на свръхпроводящи магнити в спектрометрите на лабораториите.

Но лабораториите заемат само 6% от пазара на хелий, според Геоложката служба на Съединените щати. Както стана ясно болниците са най-големите крайни потребители на хелий - до 32% от световния пазарен дял през 2021 г., следвани от 18% за балони, според данните на J.R. Campbell & Associates.

Причини, влияещи върху предлагането

Недостиг на хелий в момента се дължи и на поредица от непредвидени обстоятелства от миналата година, като спирането на заводите за хелий в Тексас и войната в Украйна.

Един от водещите участници в доставките на хелий Cliffside в Тексас спря работа през 2022 г., поради технически неизправност, последвано от четиримесечно спиране на завода през 2021 г. Само по себе си това събитие не би повлияло толкова много на доставките на хелий, ако друг преработвателен завод в Русия "Амур" продължаваше да работи, след като стартира през септември 2021 г.

В началото на януари 2022 г. руският завод, който е под шапката на най-голямата компания в Русия Газпром, беше засегнат от експлозия, след като се запали през октомври, което доведе до спирането му за неопределено време. Ако двете централи работеха, биха произвеждали голямо количество хелий. По оценки "Амур" произвежда 60 милиона кубични метра годишно и се очакваше да отговори на предлагането на пазара в целия свят. Войната в Украйна допълнително прибави съмнения относно дългосрочната наличност на руски хелий.

Текущото предлагане на хелий намалява, което също е причина за повишаването на цените на този природен газ. Търсенето на хелий се покачва последователно от 2009 г. насам, но дали това е довело до недостига, остава неясно.

Според доклад, изрязал неотдавна, глобалният пазар на хелий може да достигне 20,17 милиарда щатски долара през 2026 г. Според експерти от газовата индустрия твърдят, нарастващото търсене не е причината за недостига на хелий и всъщност, търсенето на хелий не е отбелязало нетен ръст през последните 10 години.

Ограниченото производство на хелий и възможността за растеж в Канада

90 % от хелия в световен мащаб се доставя от големи производители на природен газ, включително Катар, Алжир, Русия и САЩ.

Но скорошния спад в производството в САЩ и нарастващото търсене от страна на производителите на електроника в Азия предизвикаха интерес към производството на хелий в други страни, включително Канада.

Канадската провинция Саскачеван е една от малкото юрисдикции в света, която има уникалната способност да поддържа производството на хелий като самостоятелен сектор. Това се дължи на геологията на провинцията, която подпомага пробиването на специални хелиеви кладенци. През април миналата година Саскачеван официално стана дом на най-голямото съоръжение за пречистване на хелий в Канада.

Това доведе до голям интерес и инвестиции в проучването на хелий в провинциите Албърта и Саскачеван. Властите в региона имат за цел да даде възможност за разработване на проекти, за да може там да се произвежда 10 процента от световния хелий до 2030 г. Според местната власт на Саскачеван това също ще генерира износ на стойност над 500 милиона долара за страната.