Поддържането на глобалната инфлация на високо ниво в момента е основният риск за световната икономика. Това заяви президентът и главен оперативен директор на водещата свенона инвестиционнабанка Goldman Sachs Group (GSG). Думите на Джон Уолдрон са цитирани от агенция Bloomberg.

Според експерта друг важен фактор, който може да забави темповете на растеж на световния Брутен вътрешен продукт, е рискът от по-нататъшно засилване на геополитическото напрежение. В съчетание с високата инфлация това може да доведе до сериозни последици за световната икономика.

"Инфлацията и геополитиката, които сега се припокриват по много по-дълбок начин, са най-големите предизвикателства", заключи Уолдрън по време на реч на Форума за нова икономика в Сингапур .

На свой ред Дженифър Джонсън, изпълнителен директор на американската инвестиционна компания Franklin Templeton, заяви, че борбата с високата инфлация в средносрочен план може да стане по-трудна за водещите централни банки в света. Според нея пътят към целевото ниво на ръст на потребителските цени от два процента може да отнеме много време. "Пътят до два процента ще бъде много по-труден", оплака се тя.

Министърът на външните работи на Сингапур Вивиан Балакришнан предупреди преди това за рисковете от хиперинфлация за световната икономика. Според него темповете на нарастване на потребителските цени на световно ниво ще се увеличат рязко, ако във войната между Израел и палестинската радикална групировка Хамас се включат редица близкоизточни държави . Ръководителят на ведомството уточни, че световната икономика в момента преживява "момент на опасност" поради нарастващото геополитическо напрежение.