Испания предприема голям икономически експертимент: 22 процента скок на минималната работна заплата. Идеята предизвика дебат как повишението ще се отрази на икономиката, пише Bloomberg.

Социалистическото правителство заяви, че увеличението ще подкрепи разходите и наемането на нови служители. Но опозиционните депутати и част от бизнеса твърдят, че повишените харчове на населението няма да могат да компенсират хилядите работни места, които ще бъдат унищожени, след като някои компании няма да могат да си позволят да плащат по-високите заплати.

Увеличението до €900 от €736 на месец влезе в сила от началото на тази година и ще засегне директно около осем процента от работещите в Испания, или 1,2 милиона души.

Румънската минимална заплата е сред най-високите в ЦИЕ, но държавата прибира над 40% от нея

Румънската минимална заплата е сред най-високите в ЦИЕ, но държавата прибира над 40% от нея

По нетна стойност тя е последна в региона

Хорхе Монтес, който има ателие за химическо чистене в Мадрид, ще повиши цените за клиентите за първи път от десетилетие, за да компенсира тези €164, които ще трябва да плаща повече на един от служителите си. "Преди не смеех, защото не исках да загубя пазарен дял", казва той.

Мадрид се присъединява към други правителства по света, като Франция, Гърция и някои американски щати, които наскоро повишиха минималните заплати в опит да започнат по-широко увеличение на възнагражденията, които остават ниски въпреки растежа на икономиката.

Турция повишава минималната работна заплата с 26% от 2019 г.

Турция повишава минималната работна заплата с 26% от 2019 г.

С нарастването скачат и помощите за безработица

Испанската централна банка изчислява, че повишението на заплатите ще разруши около 125 хил. работни места годишно. Други прогнози варират между 40 хил. и 160 хил.

Подобен развой на събитията би трябвало да притеснява Испания, където безработицата вече е втората най-висока в еврозоната. Но Реймънд Торес, икономист във Funcas, казва, че последните изследвания сочат, че по-високите заплати подхранват по-големи разходи на гражданите, а оттам и ръст на новите отворени работни места, което ще компенсира загубата на работни позиции.

Бизнесът иска отлагане на скока на минималната работна заплата в 15 сектора

Бизнесът иска отлагане на скока на минималната работна заплата в 15 сектора

В тях МРЗ се доближава до средната работна заплата