Комисията, съставена от министерството на труда, министерството на търговията и синдикатите, е договорила увеличение на минималната работна заплата в Турция за 2019 г. от 2020 турски лири ($ 380), обяви министърът на семейството, труда и социалните услуги Зехра Зюмрют Селчук във вторник, съобщава Daily Sabah.

Решението бе взето след четвъртото заседание на Комисията за минималната работна заплата, в столицата Анкара. Увеличението на нетнотото възнаграждение възлиза на 26% спрямо предходната година, когато то беше 1,603 турски лири. Новата брутна минимална заплата, преди удръжки като социални осигуровки и данъци върху дохода, ще бъде 2 558 лири (482 долара).

"Минималната заплата за женени с три деца ще е 2 155 турски лири", добавя тя.

Очаква се около 7 милиона работници да получават минималната работна заплата от работна сила, наброяваща 29,63 милиона души.

За 2018 г. минималната работна заплата беше увеличена в края на декември 2017 г. с 14,2% до 1 603 лири, което е равно на 422 щ.д. спрямо валутните курсове през този период.

Министър Селчук казва, че Комисията единодушно е взела решението за минималната работна заплата. Ергюн Аталай, председателят на Конфедерацията на турските синдикати (Тюрк-Иш), най-големият синдикат в страната, представляващ работниците в заседанията на комисиите, заявява, че решението не е "перфектно", а "приемливо".

Тюрк-Иш настоява за минимална работна заплата от 2 000 лири плюс надбавки за нарастването на на инфлацията от 25%. Индексът на потребителските цени се повиши с 21.62% на годишна база през ноември, докато общията индексът на цените на производител се увеличи с 38.54%. Инфлацията достигна 15-годишен връх през септември при 25%. Сегашното повишаване на минималната работна заплата покрива инфлацията за 2019 г. Въпреки това, предвид по-ранните искания на синдикатите от 2017 г. и поевтиняване на лирата с около 40% спрямо долара, ситуацията за работниците не е блестяща.

Селчук заявява преди време, че един от най-важните приоритети е да се увеличи заетостта през 2019 г., като се запази минималната работна заплата в съответствие с икономическите условия, които бяха предизвикателство и за двете страни през 2018 г. Равнището на безработица към септември 2018 г. е 11,4%.

Турската конфедерация на сдруженията на работодателите (TISK), заявява, че предложенията за минимална работна заплата надвишаващи 2 000 лери не съответстват на целите на правителството за инфлацията и безработицата. Генералният секретар на TISK Акансел Коч казва, че договорената във вторник минимална заплата е над техните очаквания и целта за инфлация от 15,9% за 2019 г. е трябвало да бъде взета под внимание.

Според президента на асоцияцията на турската независима индустрия и бизнес (MÜSIAD) Абдуррахман Каан, увеличението на минималната работна заплата е задоволително.

Президентът на турската асоциация на индустриалците и бизнесмените (TÜSIAD) Ерол Биледжик също заяви в сряда, че увеличението на минималната заплата е положително развитие.

По-късно във вторник президентът Реджеп Тайип Ердоган каза пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, че държавата ще покрие социалните осигуровки и данъци на работниците, наети за първи път през 2019 и 2020 г. на минимална заплата. Той добави, че субсидията от 101 лири, отпусната за първите девет месеца на 2018 г., ще се прилага за 12 месеца през следващата година за предприятия, които наемат 500 души и повече. За бизнес, в който работят по-малко от 500 души, тази субсидия ще е 150 лири, добави той.

Турският министър на финансите Берат Албайрак каза неотдавна, че се наблюдава нормализация на нивата инфлацията и тенденцията към намаляване ще продължи. Прогнозите на икономистите обаче показват, че инфлацията ще остане близо до 20-процентното ниво поне за първата половина на 2019 година.

Лявата Конфедерация на прогресивните синдикати (ДИСК) поиска минималната заплата да се увеличи до 2 800 лири.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) поиска минималната заплата да бъде най-малко 2 200 лири и обеща тя да се приложи във всички общини, управлявани от CHP, от януари 2019 година.

С нарастването на минималната работна заплата най-ниските помощи за безработица ще се увеличат от 805 лири до 1 015 лири, докато горната граница ще се увеличи от 1 611 на 2 030.