Определено най-неприятната част от ежедневието в големите градове се оказват задръстванията. Те невинаги могат да се избегнат особено когато става дума за отиване на или прибиране от работа. Докато в някои страни чакането отнема часове, в България все още не можем да се оплачем от това.

В Богота дори хората прекарват общо 11 дни в годината, чакайки изтеглянето на трафика. Според тазгодишното издание на INRIX за задръстванията и мобилността, през миналата година шофьорите в колумбийската столица са прекарали 272 часа в чакане по пътищата.

INRIX изготвя анализ за тенденциите в задръстванията и мобилността, изследвайки повече от 200 града в 38 страни. Анализът е изготвена на база най-много часове, прекарани в задръствания, колко струва на един водач попадането в такива и други критерии.

Сред първите 10 града, в които задръстванията са най-продължителни, осем са европейски представители. От тях първи е Рим с 254 часа или малко повече от 10 дни на година. Дъблин е веднага след него с 246 часа, а само с 10 по-малко е Париж. Лондон губи в трафика 227 часа, Милано - 226, а Бордо - 223.

В челната десетка по най-много изгубено време в задръствания се нарежда и Русия с Ростов на Дон, в който прекараните в чакане часове са 237 и Москва с 210.

Сред държавите от Централна и Източна Европа, които се нареждат в класацията, са Полша, в чиято столица Варшава времето, прекарано в задръстване е 173 часа или повече от 7 дни. За столицата на Унгария - Будапеща, часовете са 162. В южната ни съседка в Истанбул задръстванията отнемат 157 часа, а в Анкара 128.

Въпреки че проблемът със задръстванията изглежда най-сериозен в градове в Европа, на шофьорите на стария континент далеч не им излиза най-скъпо попадането и чакането в такива.

По този критерий първи са САЩ, където за година на водач на автомобил в Бостън висенето в трафика му е струвало 2291 долара. Сумата за Вашингтон е 2161 долара, за Чикаго - 1920 долара и 1859 за Ню Йорк.

Лондон е европейският град след първите 10, където задръстванията излизат най-скъпо. Там на водач през 2018 година трафикът е коствал 1680 паунда. Друг европейски представител е Германия с градовете Берлин, където задръстванията струват 1340 евро и Мюнхен с 1218 евро.