Европейската комисия се отказва от идеята за определяне на "таван" на цените на руския газ, обаче настоява за налагане на данък върху "прекомерните" печалби на енергийните компании. Това следва от проект на документ на ЕК който не е официално оповестен, но до който в-к The Guardian е получил достъп.

Според документа, ЕС смята да наложи данък на свръхпечалбите на енергийните компании, работещи с изкопаеми горива (изисквайки т.нар. "вноска за солидарност"), а също така ще ограничи доходите на производителите на електроенергия, използващи възобновяеми енергийни източници. Приходите на последните се увеличиха рязко поради поскъпването на електроенергията, вследствие от по-високите цени на газа.

ЕК възнамерява да използва получените средства за подпомагане на най-уязвимите домакинства и предприятия. Очаква се, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще оповести плана на Европа за борба с нарастващите цени на електроенергията утре (14 септември).

Politico: ЕК обмисля ограничаване на цената на руския газ

Politico: ЕК обмисля ограничаване на цената на руския газ

Предлаганият "таван" е драстично по-нисък от настоящите пазарни цени

Съдържанието на окончателния вариант на документа все още може да се промени, посочват от The Guardian. Но проектът показва, че Европейската комисия не е получила достатъчна подкрепа от страните-членки на ЕС, за да въведе "таван" на цените на руския газ, твърдят журналисти от изданието. В същото време самата ЕК смята новия вариант за борба с енергийната криза за предпочитан.

Срещу предложената мярка за ограничаване на цените на руския газ са се обявили големи купувачи на газ от Русия като Унгария, Словакия и Австрия. Техните правителства са изразили опасения, че ако бъде наложен "таван" на цените, Кремъл напълно ще спре доставките на природен газ, тласкайки икономиките им към рецесия. Руският президент Владимир Путин по-рано предупреди за подобен "ответен удар".

В същото време около дузина страни, включително Франция и Полша, са се изказали в полза на определянето на горна граница на цените на целия вносен газ, като според тях, подобен ход е по-добрият начин за ограничаване на увеличението на цената на електроенергията. Нидерландия и Дания, от своя страна, са предпазливи относно всякакви ценови тавани, а Германия се опасява, че тази мярка ще предизвика противоречия в ЕС.

В същото време, налагане на данъкът върху свръхпечалбите за петролните и газовите компании и ограничаване на приходите на някои производители на електроенергия се подкрепят от повечето страни от ЕС, по информация на The Guardian.