През юни храните в световен мащаб поевтиняха за трети пореден месец, макар да остават средно с 23,1% над нивата си от същия месец на 2021 г., съобщиха от FAO - Организацията за земеделие и прехрана ъм ООН.

Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 2,3% спрямо май до 154,2 пункта. В рамките на индекса поскъпването на млечните и месните продукти не бе достатъчно да компенсира понижаването на цените на растителните масла, зърнените култури и захарта, пише sinor.bg

Средната стойност на подиндекса за зърнените култури намаля с 4,1% на месечна база до 166,3 пункта, но все още е с 27,6% над нивото си за юни 2021 г. Цените на пшеницата на международните борси се понижиха с 5,7% спрямо почти рекордните майски стойности, но остават с 48,5% над показателя за юни минилата година.

Като причини за спада се посочват сезонното увеличаване на предлагането в северното полукълбо при започналата жътва в редица големи страни-производителки, благоприятните метеорологични условия за отглеждането на пшеницата и очаквания ръст на производството в Русия, както и свиването на търсенето от вносителите в световен мащаб. Фуражното зърно поевтиня с 4,1% през юни спрямо май, но запазва с 18,4% по-високи цени в сравнение със същия месец на 2021 г. Натискът от сезонното увеличаване на количествата достъпно зърно в Аржентина и Бразилия, където производството нараства с бързо темпо, и благоприятните за отглеждането на царевица метеорологични условия в САЩ свалиха цените на зърнената култура с 3,5%. Своя принос дадоха и опасенията от появата на признаци за забавяне на световната икономика.

В най-значима степен през юни поевтиняха растителните масла, като средната стойност на подиндекса се понижи със 7,6% спрямо май до 211,8 пункта. За трети пореден месец намаляха цените на палмовото масло, този път заради сезонното увеличение на производството му, съвпаднало с увеличаването на износа от Индонезия, която разполага със и със значителни запаси. Забележимо поевтиня и слънчогледовото масло заради спада в търсенето от основните вносители в световен мащаб на фона на видимия ръст в разходите през последните месеци. Понижаването на цените на рапичното масло дойде от очакването за ръст на предлагането след преработката на новата реколта при стабилно търсене.

При млечните продукти обаче подиндексът се повиши с 4,1% спрямо майската си стойност до 149,8 пункта, достигайки годишен ръст от 24,9%, като всички стоки, включени в изчисляването му, отчетоха ръст на цените. В най-голяма степен това бе валидно за сирената заради рязко нарасналото търсене от вносителите, подтиквани от опасения да се озоват пред недостиг в края на годината, а изключителните горещини в Европа в началото на месеца доведоха до свиване на и без друго ниските количества произвеждано мляко. Международните цени на сухото мляко се повишиха под влияние на активното търсене от вносителите и запазващото се ограничено предлагане при малки запаси. Поскъпването на маслото бе продиктувано от ръста на вътрешното търсене в Европа и нарасналите покупки за внос заради неяснотата какви количества мляко ще излязат на пазара през следващите месеци.

Подиндексът за цените на месните продукти достигна рекордното ниво от 124,7 пункта през юни, след като се повиши с 1,7% спрямо май. Годишният му ръст обаче не е особено значим, особено на фона на увеличението на останалите подиндекси - с едва 12,7%. Поскъпнаха всички видове меса, като рекорд бе достигнат при птичето, след като предлагането на международните пазари остана ограничено заради войната в Украйна и огнищата на птичи грип в северното полукълбо. Цените на говеждото се повишиха след отмяната в Китай на забраната за внос от Бразилия. Слабото поскъпване на свинското се обяснява с увеличаването на покупките от редица водещи вносители, макар Китай да пазарува ограничени количества. При овчето повишаването на цените бе следствие от свиването на запасите за износ в Нова Зеландия и въпреки вялото търсене в Северна Америка. За пореден месец обаче трябва да се посочи, че стойността на индекса може да претърпи промяна заради неполучени навреме данни, наложило използването на прогнозни стойности при изчисляването му.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на захарта се понижи с 2,6% спрямо май до 117,3 пункта, достигайки най-ниската си стойност от февруари досега при спад от едва 2 поредни месеца. Върху търсенето и цените на захарта на международните пазари през юни се отрази забавянето на икономическия растеж в световен мащаб. Колкото до предлагането, сред факторите за поевтиняването на захарта бяха положителните прогнози за запасите. Обезценяването на бразилския реаал спрямо щатския долар и понижаването на цените на етанола подтикнаха основни износители да разширят производството, което увеличи предлагането и натисна цените. Поевтиняването обаче бе ограничено от неяснотата за произвежданите количества в Бразилия през сезона.