Епидемията може да свие германската икономика с до 20,6 процента през тази година, източвайки стотици милиарди евро от държавния бюджет, предупреди мюнхенският институт Ifo, цитиран от европейското бюро на Politico.

"Разходите ще надхвърлят всичко познато досега в Германия - от икономически кризи до природния бедствия", заяви президентът на института Клеменс Фуест.

В зависимост от това колко дълго ще продължи кризата, институтът изчислява, че загубите ще варират от 7,2 процента при двумесечно спиране на икономиката, до 20,6 процента в най-лошия сценарий за 3-месечно блокиране на дейността на бизнеса. Институтът изчислява още, че икономическите щети ще бъдат между €255 млрд. и €729 млрд.

Големи компании, включително Volkswagen и BMW, съобщиха, че затварят заводи като част от опитите за намаляване на разпространението на вируса.

В най-положителния сценарий на института, брутният вътрешен продукт ще се срине до 60% от иначе очакваното ниво за два месеца, а на третия ще се покачи до 80%. На четвъртия ще се възстанови изцяло. Прогнозата е на база овладяване на ситуацията с разпространението на вируса до средата на лятото.

Кризата ще създаде и €200 млрд. дупка в публичния бюджет, без да се смята цената на социалните помощи. Изчислява се, че около 1,8 млн. души могат да загубят работата си.

В същото време Bloomberg Economics изчислява, че икономиката на Великобритания ще се свие с 10% през първото полугодие. Ако до лятото разпространението на заразата бъде прекратено, действията на централната банка и финансовото ведомство ще успеят да възстановят икономиката през второто полугодие.

Прогнозата се базира на едномесечния период, който кабинетът си даде за справяне с вируса. Ако той продължи шест седмици, а не четири, то свиването ще бъде по-близо до 14 процента.