Рекордният спад на турската лира през август е в резултат на атака, планирана в чужда държава. Това заяви турският министър на финансите и икономиката Берат Албайрак, , говорейки пред парламентарната бюджетна комисия.

"Онези, които се занимаваха с финансови спекулации на 10 август, удариха стена. Планираната операция беше отблъсната с мерките, които предприехме", посочи Албайрак.

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Ердоган и Анкара имат план как да измъкнат страната от "триъгълника на злото"

На 10 август турската лира спадна с 18% срещу щатския долар в един момент през деня, достигайки пика на разпродажбите си за тази година.

Лирата изгуби над 37% от стойността си спрямо американската валута от началото на годината. В опит да спре обезценяването и да овладее растящата инфлация, централната банка повиши основната лихва до 24%.

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес
Обновена

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да повиши лихвите, действията й са решаващи за икономиката

През септември инфлацията достигна 24.52% на годишна база, което е с 6.3% повече от предходния месец, според официалната статистика.

"Няма проблем, който Турция не може да преодолее. Турция остави зад гърба си всички тези валутни, лихвени и инфлационни атаки", каза той, цитиран от местни медии. Албайрак обаче не посочи страната, в която е планирана атаката.

Според министъра турската икономика е достатъчно силна, за да издържи на икономически атаки и страната очаква по-добра и по-силна финансова година през 2019 г.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

По думите му страната е навлязла в период на нормализация от началото на октомври, а 2019-а ще бъде годината, в която доверието на пазарите в Турция ще бъде възстановено. Министърът заяви, че очаква цените да се нормализират през октомври. Актуалните официални данни за инфлацията се очакват на 5 ноември.

За да се справи с проблемите, турското правителство подготви широкообхватна икономическа програма. Монетарната политика ще бъде затегната в координация с фискалните мерки, а инфлацията ще бъде контролирана по начин, който да гарантира финансовата стабилност. С мерките, които трябва да се предприемат, целта е потребителската инфлация да спадне до 15.9% до края на 2019 г.