В последните месеци турската икономика преживя сериозни турбуленции, които разтърсиха не само нея, но и развиващите се пазари. Галопиращата инфлация, сриваща се валута, голяма задлъжнялост и икономическа несигурност в страната изплашиха инвеститорите и създадоха редица главоболия на властите в Анкара.

Притиснати от тежката ситуация, управляващите предприеха редица мерки, за да подкрепят нестабилната валута и да ограничат инфлацията.

Те насърчиха употребата на турски лири във всички договори между турски граждани, предприеха мерки за осигуряване на фискална дисциплина, ограничиха суаповите операции, подпомогнаха управлението на дълга в частния сектор и отражението му върху банките, а централната банка най-после повиши лихвите.

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес
Обновена

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да повиши лихвите, действията й са решаващи за икономиката

Водеща роля в процеса на възраждане на турската икономика играе президентът Реджеп Тайип Ердоган, приел управлението на икономиката като лична мисия и определящ нужните мерки заедно със зет си Берак Албайрак.

Турция подготвя нов бюджет, който ще я спаси от "триъгълника на злото", съставен от инфлацията, лихвените проценти и валутните курсове, заяви Ердоган пред турския парламент, цитиран от Reuters.

Президентът увери, че Турция няма да направи компромис с бюджетната дисциплина и ще продължи да спазва принципите на свободния пазар, като същевременно се стреми да стимулира потока на чуждестранните инвестиции.

Ердоган вече е едноличен властелин не само на политиката, но и на икономиката на Турция

Ердоган вече е едноличен властелин не само на политиката, но и на икономиката на Турция

Турската лира върви надолу, а компаниите в страната са все по-задлъжнели

"Ние сме много стриктни с бюджетната дисциплина. Предприемаме всички необходими стъпки за укрепване на перспективите за страната ни на международните пазари", увери Ердоган, цитиран от Daily Sabah.

По думите му несигурността, причинена от колебанията в лирата - която поевтиня с 37% спрямо долара тази година - бавно намалява, но Турция ще следи отблизо проблемите, причинени от инфлацията и лихвените проценти.

Според него колебанията в курса на валутата не отразяват икономическата реалност, а Турция е на ръба на преодоляването на тази "атака срещу икономиката". Ердоган заяви, че страната ще реагира на нападения срещу нейната валута чрез растежа на брутния вътрешен продукт.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Основната цел: привличане на инвестиции

Южната съседка ни е решена постепенно да си върне баланса в икономиката, а основната й цел е привличането на максимален обем чужди инвестиции.

"Турция не иска пари от никого, всичките ни усилия са насочени към получаване на международни инвестиции в нашата страна. Предоставяме всякакъв вид подкрепа и гаранции за тази цел. Усърдно изпълняваме програми в много области, вариращи от финансиране до инвестиции, за балансирана икономика", увери Ердоган.

Основният инструмент на властите за връщането към нормалността е новата икономическа програма, чиято цел е да гарантира баланса, дисциплината и трансформацията в икономиката.

Пропадащата лира привлича Alibaba и други китайски гиганти към Турция

Пропадащата лира привлича Alibaba и други китайски гиганти към Турция

Компаниите имат интерес към различни сектори на задлъжнялата икономика

"Решени сме да осигурим възстановяването на Турция чрез икономически подход, който се фокусира върху разширяването и улесняването на заемите, насърчаване на инвестициите и приоритизиране на производството, заетостта и износа", отбеляза държавният глава.

По думите му процесът за връщане на баланса вече е започнал, в резултат на предприетите мерки, проведените срещи и програмите, разработени от властите.

Ердоган и Албайрак проведоха интензивна икономическа и финансова дипломация при визитите на президента в САЩ и Германия.

Най-лошото за Турция още не е отминало

Най-лошото за Турция още не е отминало

Изпадането на страната в рецесия и необходимостта от помощ от МВФ не са изключени, смята експерт

В САЩ президентът гарантира, че Турция ще продължи да укрепва инвестиционната среда, без да прави компромиси с правилата на свободната пазарна икономика. "Ще продължим да предприемаме необходимите правни мерки, за да привлечем повече преки инвестиции, а международните инвеститори да инвестират безопасно в нашата страна", увери той.

В Германия Ердоган се срещна с ръководители на най-големите компании (като Siemens) и банки в страната. Той подчерта, че инвеститорите в Турция винаги са печелили и ще продължат да печелят.

Турският президент безспорно е твърдо решен да се справи с големите икономически предизвикателства, но докато международните инвеститори не му повярват и не го подкрепят, икономическата съдба на Турция (а и неговата собствена) остава крайно несигурна.