Няколко големи китайски компании, сред които технологичният гигант Alibaba, активно оглеждат възможности за инвестиции в Турция и се срещат с турски компании, след като пропадането на лирата направи местните активи по-евтини, съобщават източници на Reuters.

Турските банки продават златните си резерви   

Турските банки продават златните си резерви  

До края на 2019-а те имат да погасяват кредити за $7,6 милиарда

Разговорите в Истанбул са започнали в средата на август, когато страната беше в разгара на валутната криза. Освен Alibaba, която по-рано тази година купи турския онлайн търговец на дребно Trendyol, сред другите участници в преговорите са най-големият китайски животозастраховател - China Life Insurance и конгломератът China Merchants Group.

Турската лира продължи да потъва след оставката на водещ банкер

Турската лира продължи да потъва след оставката на водещ банкер

Валутата се представя все по-зле, но централната банка отказва да повиши лихвите

"Срещнахме се с 4 китайски групи само за една седмица. Те проведоха повече от 20 срещи. Оглеждат почти всичко", разказва един от източниците, добавяйки, че срещите са организирани от най-големите инвестиционни банки в САЩ.

Китайските компании са проявили интерес към инфраструктурата, минното дело, енергетиката, търговията на дребно и застраховането в Турция, според три от източниците.

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Компаниите в страната са опасно задлъжнели към чужди банки

Китайските инвестиции ще бъдат глътка свеж въздух за турските фирми, които са сериозно задлъжнели, а обезценяващата се валута и финансова несигурност кара чуждите инвеститори да се отдръпнат от турските активи.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Турската лира спадна с около 40% досега през годината, засегната от притесненията за контрола на президента Реджеп Ердоган върху паричната политика и дипломатическия разрив със САЩ.

Но въпреки кризата, Турция запазва завидна демография, което я прави особено привлекателна за индустрии, насочени към потребителите, в дългосрочен план. В страната живеят 80 млн. души, а населението й е едно от най-младите в Европа.