Турската лира продължи да пада, след като заместник-управителят на централната банка на Турция Еркан Килимчи подаде оставка.

Доларът спечели около 5.8% срещу лирата, чийто курс падна до 6.8427 за долар - най-лошото представяне на валута от развиващите се пазари - в слабата търговия по време на официалния празник в Турция.

Спадът се задълбочи, след като заместник-управителят на централната банка Еркан Килимчи съобщи, че ще подаде оставка, за да се присъедини към Банката за развитие на Турция, според източници на Bloomberg.

Турската лира отново падна, но това не тревожи властите в Анкара

Турската лира отново падна, но това не тревожи властите в Анкара

Валутата преживява един от най-тежките си месеци

Турската валута е в 4-дневен период на загуби, въпреки мерките на централната банка в последните седмици, чиято цел е да прекъснат над 40%-ия спад на валутата през тази година.

Банкерите отново въведоха лимити за заеми по овърнайт транзакции на междубанковия паричен пазар в сряда, затягайки ефективно ликвидността, въпреки че инвеститорите очакват увеличения на лихвите, за да възстановят доверието си в пазара.

"Лирата се търгува по-слабо заради новината за заместник-управителя. Тя така или иначе се търгуваше по-слабо, изглежда оставката добавя към инерцията", заяви Нийл Джоунс, директор продажби на хедж фондове в Mizuho Bank.

Турската лира отново поевтинява

Турската лира отново поевтинява

Еврото поскъпна спрямо йената заради очаквания за търговско споразумение между САЩ и Мексико

Инвеститорите са загрижени от двуцифрената инфлация и задълбочаването на дефицита по текущата сметка, както и санкциите на САЩ, обявени по-рано през август, заради задържането на американския пастор.

Централната банка е подложена на натиск от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган, за да избегне увеличението на лихвите. Новините на оставката показват, че страната все още е "напълно в криза", заяви Джорджет Боеле, валутен стратег в холандската банка ABN Amro.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

"Пазарът все още очаква централната банка да повиши лихвените проценти значително на 13 септември, вместо да затваря задните вратички", заяви Пьотр Матис, валутен стратег за развиващите се пазари в Rabobank.

"Това би трябвало да бъде придружено от фискални затягания и икономически реформи, а може би още по-важно е, че Анкара трябва да положи усилия да разсее дипломатическото напрежение с Вашингтон", препоръча Матис.