Турската лира продължава поевтиняването си във вторник. Валутата на южната ни съседка се търгува на 6,2 срещу американския долар от 6,12 в понеделник, предава Reuters.

В понеделник министърът на финансите на Турция Берат Албайрак предупреди, че американските санкции срещу Анкара могат да дестабилизират Близкия изток. След среща с френския си колега в Париж, той подчерта желанието на Турция за по-добри връзки с Европа и се прицели към Вашингтон, настоявайки, че политиката на Белия дом може в крайна сметка да завиши рисковете в региона от тероризъм и бежанска криза.

Инвеститорите са притеснени и от разследване на Министерството на финансите на САЩ срещу държавната турска банка Halkbank, която може да получи огромна глоба заради неспазване на санкциите срещу Иран. Самата институция твърди, че всичките ѝ транзакции са абсолютно легални.

В същото време доларът остава на едномесечно дъно спрямо еврото, но поскъпна срещу йената, след като стана ясно, че Вашингтон и Мексико са съвсем близо до постигането на търговска сделка, увеличавайки апетита за рискови активи.

Тази сутрин общата валута се търгуваше на $1,16735. Еврото поскъпна и срещу японската йена до 129,89 за едно евро.

Доларовият индекс се повиши слабо до 94,846.