Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за разрешаването на скандала между Турция и САЩ. Лирата се търгуваше на 6.3956 за долар към 10:46 българско време тази сутрин, в сравнение с 6.2625 във вторник.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните 2 седмици, пише Reuters. Настоящият месец определено не е от най-успешните за лирата. Тя се обезценява стабилно, като се задържа при курс от над 6 за долар.

Приключващият месец август е един от най-тежките за турската лира

Приключващият месец август е един от най-тежките за турската лира

Основната причина са разпродажби, ускорени от спора между Вашингтон и Анкара заради американския евангелистки пастор, задържан в Турция по обвинения в тероризъм. Отношенията между двете държави са крайно изострени и едва ли скоро ще се подобрят.

В пика на скандала в периода 10-13 август, лирата достигна рекордно ниски нива от 6.88 за долар. Турската валутата е изгубила общо около 40% от стойността си спрямо долара през тази година.

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Ердоган призова турците да обменят всичко в лири, за да защитят икономиката

Рейтинговата агенция Moody's изрази тревога за банковия сектор в страната, като понижи кредитния рейтинг на 20 финансови институции и посочи повишения риск от влошаване на финансирането.

"Пониженията отразяват основно значително увеличение на риска от негативен сценарий, в който по-нататъшната отрицателна промяна в настроението на инвеститорите може да доведе до ограничаване на финансирането на едро", твърдят от Moody's.

Турската лира отново поевтинява

Турската лира отново поевтинява

Еврото поскъпна спрямо йената заради очаквания за търговско споразумение между САЩ и Мексико

Турските държавни облигации, деноминирани в долари, бързо реагираха и спаднаха след понижените кредитни рейтинги. Икономическото доверие в самата Турция намаля до най-ниската си стойност от март 2009 г. насам.

Междувременно турската централна банка удвои лимитите по заеми на банките за овърнайт транзакции спрямо нивата, прилагани преди 13 август, когато заяви, че ще осигури цялата ликвидност, необходима на банките.

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Рискът от рецесия се е увеличил, казват от Fitch. Ето как се стигна дотук

"В светлината на неотдавнашните оценки CBRT (централната банка, б.р.) реши, че считано от 29 август 2018 г. лимитите по заеми на банките за овърнайт транзакции на междубанковия паричен пазар, създадени в рамките на CBRT, да бъдат два пъти по-големи от лимитите, приложими преди 13 август 2018 г.", пише в изявление на монетарната институция, цитирано от Reuters.

Турските власти обаче не изглеждат особено притеснени от обезценяващата се валута и задаващата се криза. "Не виждаме голям риск за турската икономика или финансова система", каза пред Hurriyet финансовият министър Берат Албайрак, в отговор на въпрос за най-големия риск за страната през 2019 г.