Валутната криза в Турция засегна силно банките. За да успокоят инвеститорите и кредиторите си, сега те са принудени да се разпродават златните си резерви. 

Пикът на финансовата криза в Турция дойде през август. На пазарите имаше паника, лирата спадаше с двуцифрени темпове. Под заплаха се оказа банковият сектор на страната, тъй като банките имат значителен размер външен дълг и девалвацията на националната валута сериозно усложнява обслужването на тези кредити. 

До края на 2019 г. турските банки трябва да погасят облигации на стойност $7,6 милиарда. На този фон акциите и облигациите на самите банки загубиха около половината от стойността си. 

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Компаниите в страната са опасно задлъжнели към чужди банки

За да се омекотят удара и да убеди инвеститорите за жизнеспособността си, банките са изразходваха средства от златно-валутните си резерви.

Съдейки по наличните данни, очевидно те първо са продавали злато. От 15 юни насам златните им резерви са паднали с почти 20% до 15,5 милиона унции. Основната част от това съкращаване е настъпило когато Централната банка на Турция намали изискванията си за задължителните банкови резерви.

Защо банките са притъпил към ликвидация на своите златни пристъпили към ликвидации своите златни запаси, намалявайки задължителните си резерви.

Причината е основно една. Турция е една от малкото страни в света, където на банките е разрешено да отчитат притежаваното от тях злато за покриване на изискванията за задължителните резерви, пише vestifinance.ru.

Освен това турските банки обикновено заемат на международните пазари долари и други твърди валути, като хеджират тези си задължения с помощта на златни деривати, а не в нестабилната национална валута. Дори когато заемите са номинирани в турски лири, златото е гаранция за сигурността на банковите баланси.

Освен това, наред с Индия и Китай, златото е високо ценена стока в Турция. Страната е на пето място в света по потребителско търсене на ценния метал.

Така че, банките продадоха част от своето злато, купувайки повече ликвидни активи за тези пари, но как ще се развие ситуацията в бъдеще? 

Краят на кризата в страната все още не се вижда. Миналата седмица Централната банка на Турция се реши за важна стъпка - повиши лихвения процент наведнъж с 625 базисни пункта - до 24 на сто. Такава радикална стъпка би трябвало да спре срива на лирата. Но в петък турската валута отново стана поевтиня. Пазарът започна да отиграва различен сценарий: възможна рецесия и нарастващи корпоративни фалити - присъщите последиците от всяка валутна криза в развиващите се пазари.