Само две седмици след полученото разрешение да отвори Amano отново в края на май, Ондрей Ракосник е принуден да затвори отново пицарията си, разказва Deutsche Welle.

Служителите на Amano, която отваря врати малко преди първия локдаун в Чехия, ще бъдат преразпределени в други пет ресторанта в Прага, собственост на компанията на Ракосник.

Предприемачът не е единственият, който е принуден на подобни мерки. Редица бизнеси казват, че недостигът на работна ръка, който забави растежа на икономиката на Чехия преди пандемията, отново се превръща в проблем още при първите стъпки на отварянето на икономиката. "Още през януари компаниите очакваха, че намирането на служители ще бъде най-голямото предизвикателство за тях през тази година. И сега го потвърждават", казва Карина Кубелкова от чешката Търговска камара.

Анализаторите отбелязват, че макар безработицата в страната да се е увеличила през миналата година, ръстът не бе голям. Към края на първото тримесечие тя е едва 3,2%.

Липсата на служители означава, че разходите за труд продължават да се увеличават. През май средната заплата нараства с 3,2% спрямо година по-рано до €1 383. И анализаторите очакват ръстът да продължи с още по-бързи темпове.

Не отне много време макроикономическите данни да се превърнат в реално главоболие за компаниите. "Трябва да молим служителите да работят по-дълго. Това няма да може да продължи дълго, но хората, които интервюираме, искат повече пари отколкото можем да си позволим да платим", казва Ракосник.

Позната история. В годините преди 2020 трудното намиране на служители тормозеше Чехия и съседите ѝ. Въпреки стотиците хиляди работници от Украйна и други пазари, липсата на служители в заводите, в строителството и дори шофьори — както и по-квалифицирани служители — се превърна в спирачка на икономическия растеж.

И си личи, че пандемията не е променила тенденцията. "Правителствената подкрепа запази пазара на труда относително стабилен. Данните показват, че свободните работни места вече са на същите високи нива", казва икономистът Михал Брожек. Има дори притеснения, че пандемията е засилила някои от проблемите.

Някои чехи например губят вяра във възмжността си да се реализират успешно на пазара на труда. "[Пандемията] удари жените и младите най-тежко", според Томаш Пруза, президент на Конфедерацията по търговия и туризъм. "Извади ги от работни места, на които те трупаха ценен опит, и сега им е трудно да се върнат отново на пазара". Тези кандидати — по-точно липсата им — е сериозна загуба за туристическия и ресторантьорския бизнеси. "Много тях загубиха вяра и сега работят като куриери, или в заводи и складове. Не вярват, че ще останем отворени", допълва още той.

Прекъсването на потока от чуждестранни работници пък е проблем за други сектори. Строителният пострада особено тежко, а същото може да се каже и за IT-сектора, който разчиташе на чуждестранни служители, за да запълни празните позиции, според Кубелкова.

Дали те ще започнат да се завръщат в Чехия, не е ясно. Но дори и с премахването на ограниченията по границите, анализаторите настояват, че страната трябва да се откаже от краткосрочното си мислене и популизма и да започне да управлява имиграцията на по-реалистична основа. Университетът Mendel през май призова политиците да спрат да твърдят, че имигрантите са заплаха за сигурността, а да помогнат на чехите да разберат, че страната им се нуждае от чуждестранни работници, за да продължи да расте и забогатява.

Чехия изпреварва Испания и Италия по БВП на глава от населението към 2020-а

Страната от бившия Източен блок, която вече е по-богата от Италия и Испания

А в следващите 5 години се очаква да задмине Япония и Нова Зеландия